broj 116, lipanj 2007.
(+)

Papua Nova Gvineja
cijena 10 kn

 
Planet Internet
 
Neobične karte
Svima koji smatraju da su vidjeli sve što se ima vidjeti u vezi s kartografijom, predlažemo da posjete ovu stranicu. Autor ovog bloga trudi se predstaviti neobične kartografske prikaze te uz to objašnjava njihovo značenje i razloge nastanka. Najbolje ćemo opisati ovu stranicu ako navedemo nekoliko zanimljivijih prikaza: Prva turska karta svijeta; Istočna Njemačka još postoji; Najkratkotrajnija država (24 sata); Neutralni Moresnet; Karta Europe da je Njemačka pobijedila, Da su planeti države; Karta Oza; Turistička karta Gothama...


Portreti na jednome mjestu
Svima koji su trošili previše vremena u potrazi za slikom neke povijesne osobe preporučamo sljedeću stranicu. Kolekciju portreta poznatih povijesnih osoba čini više od 600 crteža i fotografija. Portreti su dovoljno veliki da se mogu dobro vidjeti detalji sa slike. To ujedno znači da su i dovoljno veliki da se bez problema mogu koristiti za potrebe izrade referata, maturalnih, diplomskih ili drugih sličnih radova gdje je za ispis potrebna dovoljno kvalitetna slika (što je na internetu najčešće dosta teško naći).


Urbana džungla
Velegradove često nazivamo i urbanim džunglama zbog velike raznolikosti u pogledu stanovništva i djelatnosti na relativno malom prostoru. U ovom je slučaju za njujoršku četvrt Brooklyn naglasak malo više stavljen na drugi dio pojma - džunglu. Naime, u Brooklynu već gotovo četiri desetljeća obitava velika kolonija papiga. Jesu li one slučajno oslobođene iz pošiljke s aerodroma ili ih je pustio vlasnik propalog dućana s kućnim ljubimcima više se ne zna pouzdano. Papige uspješno preživljavaju i njujorške zime te su postale prava turistička atrakcija Brooklyna. Ovdje ćete moći naći mnoštvo informacija, slika i filmova o tim neobičnim Njujorčanima.


Što ima na drugoj strani?
Gdje bismo izašli kada bismo počeli kopati rupu kroz središte Zemlje? Kamo moramo otići da bismo bili na najvećoj udaljenosti od mjesta gdje se trenutačno nalazimo? Za odgovor na ova pitanja više nije potrebno proučavati globus ili pokušavati preračunati suprotne širine i dužine - tvorci ove stranice su se pobrinuli za to. Dovoljno je samo na gornjoj karti odrediti željenu poziciju i odmah ćete na donjoj karti vidjeti gdje je njezin antipod. Hrvatski antipod je u području Južnog Pacifika, u blizini Novog Zelanda. Ova stranica predstavlja još jedan zanimljiv i inovativan način kako se mogu iskoristiti kartografski servisi na internetu.