Novosti

Čakovčani toplo dočekali 'Meridijane'

News meridijani cakovec1
News meridijani cakovec1 News meridijani cakovec2 News meridijani cakovec3 News meridijani cakovec4 1 News meridijani cakovec5 News meridijani cakovec6

Svoju lijepu obljetnicu, 25 godina izlaženja, časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“ obilježio je i u Čakovcu, rodnom gradu direktorice i izvršne urednice „Meridijana“, Petre Somek. Međimurje je uopće zavičaj akademika Dragutina Feletara i njegove obitelji koja je pokrenula i vodi istoimenu izdavačku kuću, a dosad je taj nakladnik objavio više od 500 naslova. Časopis „Meridijani“ distribuira se putem pretplate i većih knjižara, a sljedeća postaja obljetničke „turneje“ bit će Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića u Karlovcu, u utorak, 16. travnja u 18 sati.

U multimedijalnoj dvorani Međimurske palače turizma domaća publika toplo je pozdravila akademika Feletara, njegovu kćer Petru Somek, suradnika „Meridijana“ prof. dr. sc. Tihomira Marjanca i novinara „Meridijana“ Hrvoja Dečaka. Prigodno su predstavljena dva najnovija broja časopisa, 204. i 205., a spomenute su i neke od tema sljedećeg broja, koji izlazi 1. svibnja.

Iz 205. broja za ožujak i travanj Petra Somek istaknula je glavnu temu o Malti, otočju s mnogim posebnostima i zanimljivostima, od „egzotičnog“ malteškog jezika do tradicionalnosti i strogih zakona. Govorila je i o rubrici „Slavne povijesne ličnosti“ prof. dr. sc. Hrvoja Gračanina u kojoj je obrađen tiranin Pizistrat, ekološkoj rubrici Romea Ibriševića te o reportaži o vodama Samoborskog gorja i Žumberka iz pera Lare Černicki. Spomenula je i reportažu Jurice Galića Juke o slikovitoj turskoj pokrajini Kapadokiji.

Akademik Feletar govorio je o svojem tekstu u povodu stogodišnjice vraćanja Međimurja matici domovini, naglasivši da je hrvatska vojska koja je u samo nekoliko sati oslobodila sjever Lijepe naše bila sastavljena od dragovoljaca iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Najavio je i svoj napis u idućem broju „Meridijana“ o stotoj obljetnici prijenosa posmrtnih ostataka Zrinskih i Frankopana u Hrvatsku, kojom prigodom se u Zagrebu 30. travnja 1919. okupilo više od sto tisuća ljudi. O tome uskoro izlazi i knjiga u izdanju „Meridijana“.

Geolog prof. dr. Tihomir Marjanac oduševio je publiku slikovnom prezentacijom i malim predavanjem o vulkanima, s naglaskom na Vezuv i Campi Flegrei kod Napulja, o čemu ima temu u 205. broju „Meridijana“.

Hrvoje Dečak kazao je nekoliko riječi o intervjuima u „Meridijanima“ i najnovijem s prof. dr. sc. Damirom Agičićem, začetnikom festivala povijesti „Kliofest“, koji se ove godine održava u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici od 14. do 17. svibnja, a na kojem će sudjelovati i „Meridijani“; tamo će svečano predstaviti svoje knjige „Slavne žene stare povijesti“ doc. dr. sc. Mladena Tomorada te „Čovjek i prostor - čovjek u okolišu“ prof. dr. sc. u m. Drage Roksandića. Dečak je spomenuo i svoj napis o speleološkoj akciji „Čisto podzemlje“ u kojoj je dosad desetak dubokih jama u prirodi očišćeno od najrazličitijeg otpada, koji uključuje i eksplozivne naprave…

Neke od tema u 205. broju „Meridijana“ su i putopis iz starog ruskog grada Jaroslavlja koji potpisuje Branko Kladarin, svjedočeći o ruskoj dostupnosti visoke kulture svim slojevima ljudi, atenska Akropola o kojoj pišu Blanka i Robert Djidara te stara Havana iz pera književnika Marka Gregura.

Sljedeći susret je u Gradskoj knjižnici u Karlovcu, 16. travnja u 18 sati

Fotografije (snimile Marina Čalogović i Klara Somek):

1. Slijeva: Petra Somek, Hrvoje Dečak, prof. dr. Tihomir Marjanac i akademik Dragutin Feletar  pred čakovečkom publikom

2. Meridijani izlaze 25 godina, a distribuiraju se putem pretplate - slijeva: Petra Somek, Hrvoje Dečak, prof. dr. Tihomir Marjanac i akademik Dragutin Feletar 

3. Čakovčani su s velikim zanimanjem pratili izlaganja

4. Akademik Dragutin Feletar najavio je u idućem broju napis o stogodišnjici povratka Zrinskih i Frankopana te knjigu o istoj temi

5. Petra Somek, Hrvoje Dečak i prof. dr. Tihomir Marjanac, koji je oduševio publiku prezentacijom o vulkanima

6. Urednica i direktorica Petra Somek govorila je uz ostalo o temi broja – Malti, koju je i sama posjetila