Ekonomska i ekohistorija

Znanstveni časopis za gospodarsku povijest i povijest okoliša

Ekonomska i ekohistorija je jedini znanstveni časopis u ovom dijelu Europe specijaliziran za ekohistorijske teme, te je uvelike pridonio razvoju ove povijesne discipline. Urednik časopisa Hrvoje Petrić je 2015. izabran i u upravni odbor europske federacije ekohistoričara, čiji će se kongres 2017. održati u Zagrebu i Zadru.

Časopis su 2004. zajedno pokrenuli Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju iz Zagreba i Izdavačka kuća Meridijani, a do 2015. gdoine izašlo je deset brojeva časopisa (svaki u prosjeku ima 250 str.). Glavni urednik je prof. dr. sc. Hrvoje Petrić s Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a članovi uredništva su Dragutin Feletar, Željko Holjevac, Mira Kolar Dimitrijević, Dubravka Mlinarić, Nenad Moačanin, Dragutin Roksandić, Mirela Slukan Altić i Ivica Šute. U međunarodnom uredničkom vijeću časopisa nalaze se znanstvenici iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Njemačke, Novog Zelanda, Japana, SAD, Italije i Turske.

Ekohistorija je trenutno najpropulzivnija grana povijesti u svijetu, a posebice u zapadnoj Europi i Americi. Časopis je dosad objavio veliki broj pomno odabranih i za ekohistoriju značajnih radova, čiji su autori znanstvenici iz raznih država svijeta. U brojevima časopisa najčešće se objavljuju vrhunski znanstveni radovi na određene teme, bilo iz Hrvatske ili svijeta, a objavljuje se i veliki broj prikaza knjiga i znanstvenih skupova.