Novosti

Glavna tema 221. broja Meridijana – Brijunski otoci

News meridijani 221 novosti
News meridijani 221 novosti

Glavna tema 221. broja Meridijana su Brijunski otoci. Ako još niste bili na Brijunima, nadamo se da će vas naša reportaža i raskošne fotografije potaknuti da se što prije ukrcate na brod u Fažani i 15-minutnom plovidbom dođete barem na jednodnevni izlet! Brijuni su i nacionalni park, predjel jedinstvene ljepote gdje je čovjek oblikovao prirodu prema svojim potrebama i pretvorio ju u magnet za svakoga, od državnika i slavnih osoba do običnih ljudi.

Uz naslov „Slijedi li pet gladnih godina“ akademik Dragutin Feletar analizira naše gospodarstvo u u doba krize i piše da ćemo teško premostiti makar i posredne posljedice rata na istoku Europe jer je započela svjetska gospodarska recesija. Više nego ikad vrijedi poslovica: „Ako europsko i svjetsko gospodarstvo samo kihne, Hrvatska će dobiti visoku temperaturu“.

Mladi geograf s PMF-a u Zagrebu, docent Ivan Šulc, govori o turizmu, demografiji i drugim gorućim temama te otkriva formulu svoje omiljenosti kod studenata.

Vodimo vas u Albaniju, a najviše smo se zadržali u povijesnom Beratu kojega zovu i „Grad tisuću prozora“. Pročitajte zašto! Pišemo i o urbanocidu nad zagrebačkim pročeljima i spomenicima kojeg provode takozvani grafiteri, koji s pravim uličnim umjetnicima nemaju nikakve veze.

U povodu rata u Ukrajini i ruske agresije vodimo vas kroz znamenitosti Ukrajine na UNESCO-ovu popisu i otkrivamo ljepote koje je ta zemlja tek kandidirala za upis na Listu svjetske baštine.

Detaljno vam predstavljamo Premužićeve staze otoka Raba, djelo graditelja mnogo poznatije staze na Velebitu. Donosimo slikarske zapise s putovanja Gruzijom, pišemo o zanimljivom kometu i o medvjedima u Hrvatskoj te zašto se oni više moraju bojati nas nego mi njih.

Naša urednica Petra Somek opisuje odmor u tuniskom Sidi Bou Saidu, meki umjetnika pokraj metropole Tunisa i ruševina Kartage. Piše i o najstarijoj, njoj omiljenoj aviokompaniji na svijetu, KLM-u.

Pročitajte i o prvom Festivalu kamelija i povijesti njihova uzgoja u Opatiji, insajderski vodič Budimpeštom te razgovor s ravnateljem najbolje svjetske knjižnice prema izboru Londonskog sajma knjiga – one koprivničke.

Uz slavnu povijesnu ličnost 221. broja, ilirkinju, književnicu, našu prvu feministicu ali i prvu alpinisticu – Dragojlu Jarnević, pozivamo vas da ostanete pretplatnici i prijatelji Meridijana!