Novosti

Ispratili smo našeg akademika Dragutina Feletara

News 1. 041
News 1. 041 News 2. p6240024 News 3. 050 News 4. 064 News 6. 071 News 11.130

Akademik Dragutin Feletar, utemeljitelj izdavačke kuće Meridijani, preminuo je u srijedu 21. lipnja 2023. godine u koprivničkoj bolnici, u 82. godini života. Oprostili smo se i ispratili našeg dragog profesora u subotu 24. lipnja 2023. godine, u 14 sati na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi u Međimurju. Misa zadušnica bila je nakon sprovoda u mjesnoj Crkvi sv. Margarete. Svetu Misu je predvodio fra Tomislav Glavnik.

Laka mu hrvatska zemljica, u raj poveli ga anđeli!

Na ispraćaju su govorili sveučilišni profesor Hrvoje Petrić, akademik Anđelko Akrap, župnik Mirko Pilaj i načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga čije govore prenosimo.

 

Govor prof. dr. sc. Hrvoja Petrića:

Tužni zbore, draga i poštovana obitelj, dragi ožalošćeni prijatelji,

opraštati se zauvijek od svog predragog učitelja teško je i bolno. Prevelika žalost razlijeva se krajem u kojem se sljubljuju Mura i Drava, prostorom koji je dao jednog od najvećih hrvatskih geografa naših dana, istraživača prošlosti i neumornog prosvjetitelja. Iako je sa svojim zavičajem do zadnjih dana ostao najdublje intimno i stvaralački povezan, njegovi životni horizonti su se širili na sve četiri strane svijeta neumorno odgajajući generacije geografa kroz nastavni, znanstveni i populacijski rad s time da je teško, gotovo nemoguće nabrojiti što je sve napisao. Ne brojeći novinarske tekstove, predgovore i pogovore, objavio je preko 40 000 stranica stručnih i znanstvenih radova (to je oko 57 svezaka enciklopedije!) u 135 knjiga, 300 znanstvenih i preko 400 stručnih članaka razvivši plodnu suradnju sa znanstvenicima iz 20-tak zemlja na preko 200 znanstvenih i stručnih skupova te bio urednik i recenzent velikom broju znanstvenih radova i knjiga. Napisao bi i uredio još mnogo toga da njegove brojne planove nije prekinula kratka i teška bolest uslijed koje je nas je zauvijek napustio.

U ovom teškom trenutku kada riječi ponestaju, u mislima prebirem prošlomjesečne razgovore u kojima smo zajedno zacrtavali brojne planove, a koji će se bez Vas, dragi profesore, teško pa i nemoguće ostvariti.

Supruzi Ružici zauvijek je otišao životni suputnik, Peti i Petru otac, Klari i Franu djed, a svima nama zajedno suradnik, prijatelj i otac, bez čijeg sigurnog kormila i širokih leđa će nam biti izuzetno teško dalje ploviti. Obitelj, rodbini i prijateljima izražavam iskrenu i duboku sućut.

Podijelimo, stoga, zajedničku tugu, uz poziv da nam Vaše veliko djelo bude trajni poticaj i putokaz te da Vas zadržimo u trajnoj uspomeni.

Iako smo mi svi neizmjerno tužni, sjećam se da ste Profesore i u najtežim trenucima bili puni humora i optimizma koji se osjetio i pri našem zadnjem susretu. Vjerujući tada da ćemo se još mnogo puta vidjeti nisam se uspio zahvaliti, pa dragi profesore, od srca hvala na svemu i laka Vam bila voljena hrvatska gruda natopljena sinoćnjim nebeskim suzama.

 

Govor akademika Anđelka Akrapa:

Opraštam se od akademka i profesora Dragutina Feletara u ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti čiji je akademik Feletar bio dugogodišnji redoviti član.

Akademik Dragutin Feletar u pravom je smislu riječi bio erudit i intelektualac, vrsni znanstvenik i veliki popularizator znanosti sa znanjima puno širim od područja geografije i dodirnih znanosti. Akademik Dragutin Feletar ulazi su skupinu vodećih hrvatskih geografa koji su djelovali u okviru Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Opus njegovih znanstvenih i stručnih djela raznovrstan je i zaista impresivan. Autor je ili koautor 38 znanstvenih knjiga, 54 stručne knjige, 6 knjiga s područja književnosti, 37 udžbenika iz geografije, te 297 znanstvenih i stručnih radova u domaćoj i stranoj periodici. Napisao je i nekoliko stotina članaka za popularizaciju geografije i povijesti, te velik broj predgovora u knjigama i katalozima. Pokrenuo je izdavačku djelatnost, gdje je u okviru naklade „Meridijani“ uredio više od 200 brojeva popularnih časopisa, više od 50 udžbenika iz geografije za osnovne i srednje škole, te gotovo 200 knjiga iz područja geografije, povijesti i susjednih struka. Akademik Dragutin Feletar dao je znanstveni prinos: 1) Hrvatskoj ekonomskoj geografiji, 2) historijskoj geografiji i ekohistoriji, 3) povijesti poduzetništva, 4) razvoju hrvatske kulturne geografije, povijesti umjetnosti i etnologije, 5) metodologiji geografsko-povijesnih istraživanja naselja, 6) demogeografiji i 7) popularizaciji znanosti.

Za člana suradnika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 2006. i za redovitoga člana 2016. godine. Od 2018. glavni je urednik časopisa Rad Razreda za društvene znanosti, od 2019. voditelj Odsjeka za etnologiju, te od 2020. i voditelj Odsjeka za znanstvenoistraživački rad Akademije u Bjelovaru. Glavni je urednik i časopisa Zbornik za narodni život i običaje.

Studenti geografije PMF-a pamte ga kao omiljenog profesora. Iznad svega je volio Hrvatsku, a posebno Podravinu stoga je u svojoj Koprivnici i dobio status počasnog građana. Članovima Razreda za društvene znanosti HAZU-a akademik Dragutin Feletar ostat će u sjećanju kao vrstan znanstvenik te kao staložena, druželjubivija, dobronamjerna i pristupačna osoba.

Poštovani i dragi profesore i akademiče Feletar, počivao u miru Božjem.

U ime Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Razreda za društvene znanosti i osobno izražavam iskrenu sućut obitelji i rodbini pok. akademika i profesora Dragutina Feletara

 

Govor župnika Mirka Pilaja:

Draga ožalošćena obitelj, prijatelji braćo i sestre!

Ovo je trenutak kada se svim mi opraštamo od našeg dragog pokojnika Drage Feletara, znamo da je smrt stvarnost na koju moramo svi računati. Ona je naravni završetak ljudskog života. Za nas kršćane smrt je svitanje novog vječnog dana, susret s nebeskim Ocem. Ona je povratak u očinsku kuću nakon putovanja ovom zemljom.

Mi kršćani se s poštovanjem odnosimo prema svojim pokojnicima. Poznajemo tugu, bol, suze, plać, oproštaj. Svijećama koje palim izražavamo svoju vjeru u Krista uskrsloga. Cvijećem koje nosimo izražavao svoju ljubav prema onima koji su s nama živjeli ovaj život, a sada su prešli u vječni pokoj.

Braćo i sestre! Zamislimo si da ratar nije posijao svoje sjeme, da vinogradar nije posadio lozu, da se voćar nije pobrinuo sa svoje jabuke, kruške, da liječnik nije naučio o svojstvima i učincima lijeka, da inženjer nije proračunao sve zakonitosti koje su obavezne, zar bi uspio. Da nas učitelji nisu naučili čitati i pisati, zašto bi postojale knjige. Da knjige nisu napisane tko bi iz njih učio, tko bi mogao produbiti svoje znanje i napredovati u životu.

Evo vidimo; ovog trenutka kada se opraštamo od našeg dragog Drageca, kolike je samo vrijednosti ostavio naš dragi pokojnik. Sigurno nam nitko ovog trenutka ne može nabrojiti knjige, spomenice, monografije koje nam je priredio gospodin Drago. Kolika istraživanja povijesti ovog kraja, naše Domovine. Kolika otkrića i približavanje povijesti, vrijednosti i prisjećanja u istraživanju života u ovim našim prostorima. Zajedno sa pokojnim Zvonimirom Bartolićem, pokojnim paterom Vladimirom Horvatom, bili su vrijedni i marljivi istražitelji povijesti i župe Svete Margarete i općine Donja Dubrava.

Dugi niz godina bili smo suradnici i promicatelji povijesne vrijednosti Donje Dubrave. Pokojni Drago nikad nije došao u posjet bez neke nove knjige, časopisa u kojem nam je želio pokazati vrijednosti našeg rada i istraživanja. Bio je pravi prijatelj, ovog trenutka mu se najljepše zahvaljujem. Siguran sam da nas je mnogo toga, zadužio da one vrijednosti koje je njegovao i mi dalje nastavimo sa punim poštovanjem.

Drago, Prijatelju! Hvala za sve! Dobri Bog neka Ti bude nagrada, darove, talente, koje si primio od Njega dobro si iskoristio, ne samo za sebe nego i za sve nas koji ostajemo i koji Bogu zahvaljujemo što smo te imali, što si bio s nama i što si nam pokazivao vrijednosti koje ostaju. Vjerujem da ćeš se sad odmoriti i čekati nas, da se jednog dana svi okupimo u Božjem kraljevstvu jer nas to uči naša vjera i Isus Krist. Ova je naša hrvatska zemlja, koju si volio i u kojoj će počivat tvoji zemni ostaci! Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

 

Govor načelnika općine Donja Dubrava Marijana Varge:

Dragi naš akademiče, dragi naš počasni građanine Donje Dubrave, dobravski „Fela“ iz školskih dana - dragi naš Drago,

u ovom tužnom trenutku, kada još sa nevjericom prihvaćamo krutu sudbinu vašeg odlaska u vječnost, a još prije nešto više od mjesec dana, zajedno smo u općinskoj kancelariji, dogovarali završne modalitete oko izrade Monografije Općina i Župa Donja Dubrava.

Vaš odlazak težak je gubitak za sve, Legrađane, gdje ste također počasni građanin, cijelu Hrvatsku, to ne treba naglašavati. Vaša djela pamte se, a pamtiti će ih još generacije. Hvala u ime svih!

Mi Dobravčani posebno smo ponosni na vas, ostavili ste ogroman trag i duboke korijene u razvoju našeg mjesta. Mnogim Dobravčanima, pa i meni, bili ste vodilja prema uspješnosti, ali uz moralnost i toleranciju. A da ste bili Dobravčan, iako rođen u Velikom Otoku, dokaz je i vaša želja da ovdje, među nama, sa svojim roditeljima, na našem mjesnom groblju, nađete svoj vječni mir.

Još u svojim mlađim danima 1970. godine, za vrijeme prebivališta u Donjoj Dubravi, napisali ste pjesmu Štiri nerodi, koja se odnosi na naše groblje, pa ću je pročitati:

Štiri nerodi

Nerodi štiri

Kak štiri device

Njišo se na

Vetro

Strah

V dušu se vupira

Černijo se v noči

Senca njim je na meseco

Nerodi štiri

Na grobju.

Dok ve pogledamo oko sebe štiri neroda i denes nakon 53 ljet, tu stojiju, se na vetru njišo i kak da veliju, Drago fola ti za se, a ve si tu z nami, počini.

Dragi naš Akademiče, nek vam je veliko hvala za sve i laka vam ova Dobravska zemljica.

 

Foto: Željko Suton i Romeo Ibrišević