Novosti

Izašao 33. broj znanstvenog časopisa „Podravina“

News 5.  podravina33
News 5.  podravina33

Izašao je 33. broj znanstvenog časopisa za mulitdisciplinarna istraživanja „Podravina“, čiji su nakladnik „Meridijani“, a na 248 stranica donosi 12 znanstvenih radova i 14 prikaza novih knjiga i časopisa. Časopis na znanstveni način percipira cijelo porječje rijeke Drave (geografska Podravina), tako da u njemu, uz hrvatske, sudjeluju i slovenski, austrijski i mađarski znanstvenici. „Podravina“ je u dosadašnjih 17 godina stekla zavidnu reputaciju u međunarodnoj znanstvenoj zajednici te se, uz ostalo, referira i u prestižnoj svjetskoj bazi SCOPUS.

Teme se u ovom broju odnose na arheologiju dravske nizine, geologiju rijeke Drave, gospodarsku ulogu Drave u Sloveniji, unapređivanje poštanskog i željezničkog prometa u bjelovarskom kraju i u Podravini, opsadu Nikole Zrinskog osmanske Čazme, kip Sv. Ivana Nepomuka u Slivnici, demografske pokazatelje oko Kopačkog rita i u župi Đurđevac, posljedice Prvog svjetskog rata u Kloštru Podravskom, život mađarske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji te na dvije rukopisne pjesmarice iz Donje Dubrave s kraja 19. stoljeća.

Novi broj časopisa „Podravina“, kao i svi drugi brojevi, sa svim znanstvenim člancima u PDF izdanju, dostupni su besplatno na www.podravina.org.