Novosti

Izašao je ljetni, 216. broj Meridijana, za četiri mjeseca!

News meridijani 216
News meridijani 216

Glavna tema je Park prirode Lonjsko polje, zavičaj crne rode. Naš Goran Šafarek ponovno je proveo sate i sate u travi, grmlju, šumi ili u vodi do koljena da bi nam donio sjajne slike života svijeta. Na 16 stranica doznat ćete baš sve najvažnije – o prirodi, fenomenima, posjetu i atrakcijama Parka!

Jer, jedva sat i pol vožnje od Zagreba (izlaz s autoceste Zagreb – Lipovac na čvoru Novska) čekaju vas vožnja brodom po Kupi i solarnim čamcem po Strugu, prvo europsko selo roda Čigoč, selo graditeljske baštine Krapje s rezervatom ptica Krapje đol, posjetiteljski centar Repušnica, pašnjaci u Mužilovčici, a vrlo blizu Parku je i Spomen područje Jasenovac...

Akademik Dragutin Feletar u rubrici Geo info upoznaje nas i s kaotičnom situacijom u Libiji, a u svojoj rubrici Hrvatska kroz statistiku govori o sve većem zamahu kontinentalnog turizma: Zagreb je postao četvrti turistički grad u Hrvatskoj, u kojoj su najjača turistička središta Istra i Dubrovnik, a na kontinentu sve veći hit su unutrašnjost Istre, Gorski kotar i Dalmatinska zagora.

U intervjuu Meridijana, Hrvoje Dečak predstavlja široj javnosti malo poznatu dr. sc. Jadranku Mauch Lenardić, našu najveću stručnjakinju za mamute i praslonove, čije ostatke imamo širom Hrvatske i BiH. Pročitajte i njezinu zanimljivu životnu priču!

Uz Davora i Anđelu Rostuhar idemo u prašumu da čujemo kako izgleda ljubav u plemenima Amazone, a mnoge erotske motive našao je na drevnim hramovima Khajuraho u Indiji, pod zaštitom UNESCO-a, naš Jurica Galić Juka. Otisnite se sa Želimirom Černelićem i Goranom Šafarekom i na Madagaskar, četvrti otok po veličini na svijetu, gdje je nesvakidašnji NP Ankarana sa stijenama oštrim poput noževa i šiljaka...

Kad smo već kod krša, u Međunarodnoj godini špilja i krša prof. dr. sc. Tihomir Marjanac tumači zašto je važan taj krajolik koji prema nekima pokriva i 70 % Hrvatske, a taj naš vjerni autor objašnjava i zašto tonu porječje i delta Mississippija.

I natrag u Europu: s Dubravkom Volenec u jednu od najljepših knjižnica svijeta, onu staru u švicarskom St. Gallenu, a s dr. sc. Mirnom Sindičić osjetite dašak glamura u francuskom termalnom gradiću Vichyju!

U Hrvatskoj vas još vodimo na novu biciklističku atrakciju, rutu kroz pet zemalja nazvanu „Europska Amazona“: opisali smo njezin dio kroz Podravinu te Dravu, jezera, gradove, galerije, privatne zbirke, festivale..., sve u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom. Tu je i još jedna lička rijeka - Dretulja kod Plaškog.

Prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin opisuje život Rimljanke Gale Placidije, posljednje regentice Zapadnoga Rimskog carstva...

Još se niste pretplatili na Meridijane? Učinite to na meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati na 01-3362-367, odnosno na 098-263-534 ili putem našeg webshopa: za samo 150 kuna godišnje dobivate pet brojeva časopisa poput pravih knjiga, a ostala naša knjižna izdanja kupite također putem webshopa Meridijana.

Ugodno vam ljeto!