Novosti

Izašao je novi 212. broj ''Meridijana''

News meridijani broj 212 novosti
News meridijani broj 212 novosti

Dolazak jeseni znači i početak nove sezone našeg časopisa Meridijani!

Glavna tema 212. broja Meridijana je dvorac i perivoj Miramare u Trstu. Tom lijepom gradu na Jadranu, koji je predugo bio sinonim samo za kupovinu, posvetili smo temu broja još u rujnu 2015. Točno pet godina kasnije pročitajte dojmove naše urednice Petre Somek i njezine kćeri Klare iz dvorca koji je bio dom nesretnog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog - posljednjeg meksičkog cara - i njegove supruge, belgijske princeze Šarlote. Oduševila nas je vanjština zdanja, potpuno očuvana unutrašnjost otprije stoljeće i pol te raskošan arboretum stabala sa svih paralela.

Imamo i dvije nove rubrike. Prva je Ljubav oko svijeta, u kojoj naš Davor Rostuhar opisuje doživljaje iz istoimenog projekta kojeg je pokrenuo sa suprugom Anđelom. Na putovanjima svijetom susreli su tople, ali i manje idilične običaje vezane uz život u dvoje i brak, a prva priča govori o - otmicama mladenki u Kirgiziji.

Druga nova rubrika su Najljepše europske knjižnice, koje je obišla naša Dubravka Volenec, i sama bibliotekarka. Najprije vas vodimo u Strahovsku biblioteku u Pragu -  knjižnicu, samostan i muzej u jednom!

Tu su i druge teme – indijska svetkovina boja Holi, grad Oaklandu koji je nepravedno u sjeni svog susjeda San Francisca, fenomenalni muzej Orsay u Parizu, Chinguetti u Mauritaniji - grad usred Sahare... U Hrvatskoj smo bili u netom obnovljenom dvorcu Pejačević u Virovitici, penjali smo se po vrhovima i utvrdama nad Imotskim poljem, a ronilac i biolog Ante Žunec donio je fotopriču o životu pod morem u estuariju Krke.

Akademik Dragutin Feletar analizira demografske prognoze, od kojih je najcrnja ona da će Hrvatska 2100. godine imati samo 1,6 milijuna stanovnika. Intervjuiramo prof. dr. sc. Danijela Orešića koji, uz ostalo, govori o vrlinama ali i ponekim slabostima današnjih studenata geografije, a jedan drugi sveučilišni profesor, naš Hrvoje Gračanin, ispričao nam je priču o Ludoviku I. Anžuvincu, vladaru koji je Ugarsko-Hrvatsko Kraljevstvo pretvorio u europsku silu. 

I dalje nas čitajte na punih 128 stranica, kupite časopis preko webshopa ili u većim knjižarama te naravno, uz pretplatu: postati pretplatnikom (ili time razveseliti nekoga na dar!) možete na meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati, na 01-3362-367 ili 098-263-534!