Novosti

Izašao je novi 213. broj ''Meridijana''

News meridijani broj 213 vijest
News meridijani broj 213 vijest

Dok mjesecima slušamo tragične vijesti o pandemiji, „Meridijani“ i dalje podsjećaju koliko je svijet ipak lijep. Zato smo uz sve mjere zaštite pripremili 213. broj našeg časopisa za studeni i prosinac 2020., koji upravo izlazi iz tiska!

Tema broja je Priroda Međimurja u povodu istoimene fotomonografija koju smo izdali s Međimurskom prirodom – Javnom ustanovom za zaštitu prirode. Naša urednica Petra Somek, i sama rođenjem Međimurka, uz prekrasne fotografije iz knjige prikazuje službenu zaštitu te regije od 1963. godine (platana u Nedelišću) do danas. Za neke neobične biljke i predjele možda ćete prvi put čuti, a opisujemo i novi Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu kod Murskog Središća.

Akademik Dragutin Feletar piše o socijalno-ekonomskim poukama koronakrize, Hrvoje Dečak razgovarao je o pomoru periski i drugim gorućim temama s biologinjom mora prof. dr. sc. Tatjanom Bakran-Petricioli, a Klara Somek otkriva nam futuristički podzemni sustav odvodnje oborinskih voda u Tokiju, koji je i turistička atrakcija. U povodu globalne epidemije, profesor Hrvoje Gračanin piše o našem dr. Andriji Štamparu, suosnivaču Svjetske zdravstvene organizacije.

Davor Rostuhar bio je na raskošnom sklapanju ugovorenog braka u Radžastanu, a Dubravka Volenec zastala je u prekrasnoj biblioteci Marciani u Veneciji, pokraj Duždeve palače. Juraj Bubalo piše o Vrgorčaninu Mati Šimunoviću Svjetskom, koji je sa psom Globusom od 1928. do 1947. proputovao 70 zemalja pješice, biciklom, na konju i malom jedrilicom.

Naši suradnici bili su i na vrtoglavim stazama kineske planine Hue, u divljini Amazone, najvećoj slanoj pustinji (i najvećem zrcalu) Salar de Uyuniju u Boliviji, velškom Cardiffu te kod kuće, na Zrinskoj gori, odakle su do ušća pratili ljupku Petrinjčicu. U suradnji s Renaultom i Dacijom otkrivamo prednosti autoplina, govorimo i o ovoljetnim katastrofalnim požarima u Kaliforniji te o Aldu Leopoldu, američkom šumaru i ekologu čiji je „Ljetopis pješčanog okruga“, bibliju ekološkog pokreta, upravo preveo naš suradnik mr. sc. Siniša Golub.

(P)ostanite pretplatnici „Meridijana“, kupite časopis preko webshopa ili u većim knjižarama, a sebe ili nekoga koga želite razveseliti pretplatite na meridijani@meridijani.com ili radnim danom od 9 do 17 sati na 01-3362-367, odnosno 098-263-534!