Novosti

Izašao je novi, 215. broj Meridijana

News meridijani 215 novosti
News meridijani 215 novosti

Glavna tema novog broja Meridijana, za ožujak i travanj 2021., je Mjanmar - zemlja u kojoj je vojska netom (opet) izvela puč i izazvala masovne prosvjede. Iz pera našeg putopisca Jurice Galića Juke i uz pomoć njegova sjajnog objektiva pročitajte više o Mjanmaru - bivšoj Burmi, njegovoj povijesti, hramovima na čelu s čuvenom, više od stotinu metara visokom pagodom Shwedagon optočenom zlatom i draguljima i drugim atrakcijama!

Ništa manje zanimljivo, ali i zabrinuto, akademik Dragutin Feletar u rubrici Hrvatska kroz statistiku piše koliko je stotina tisuća ljudi Hrvatska izgubila u zadnjih osam godina, a u rubrici Geo info u kojoj stranoj zemlji živi više od 10% ukupnog stanovništva Hrvatske i kako se koronakriza u nas odrazila na – razvode.

U velikom intervjuu s Lidijom Bajuk, Hrvoje Dečak doznaje nepoznate detalje iz njezine biografije ali i najnovije preokupacije. Uz razgovor o školstvu (Lidija je bila učiteljica), etnologiji i međimurskoj popevki pročitajte koje nematerijalno dobro treba hitno zaštititi da ne propadne!

Uz Davora Rostuhara pročitajte gdje u Africi žene biraju muškarce, a ne obrnuto, Ivana Štulić vodi vas na brazilski arhipelag na kojem su najljepše plaže te države, Krunoslav Rac među zvijeri i druge životinje doline Gacke, a Goran Šafarek u Južnoafričku Republiku, u lov na neke od najotrovnijih zmija!

Sa Helenom Varendorff i njezinom kćeri putujte Laponijom i divite se Ponoćnom Suncu početkom ljeta, a s Dubravkom Volenec velebnoj Carskoj biblioteci u bečkom Hofburgu. Crteži Danijela Srdareva dočarat će vam Toskanu, a Igor Janjatović približava nam „sedam sestara“ – kolosalnih Staljinovih nebodera o kojima sigurno niste znali mnoge, fascinantne podatke.

Hrvoje Gračanin otkriva prema kojoj su našoj kraljici mnogi hrvatski povjesničari bili nepravedni, a profesor Tihomir Marjanac piše o katastrofalnom potresu na Banovini i o planinama na dnu svjetskih mora. O potresu pročitajte i potresno svjedočanstvo sisačkog profesora Domagoja Sremića.

Podržite Meridijane, pretplatite se na meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati na 01-3362-367, odnosno na 098-263-534 i kupite vrijedne knjige putem webshopa Meridijana koje naš mali, ali živahan tim na čelu s Petrom Somek marljivo stvara!