Novosti

Izašao je novi, 217. broj Meridijana za rujan i listopad!

News meridijani 217
News meridijani 217

Alhambra - rezidencija nasridskih vladara ponad Granade naša je tema broja. Urednica Meridijana Petra Somek piše o najčuvenijem spomeniku maurske arhitekture u Europi, koja je s vrtovima Generalife i četvrti Albayzín dio svjetske baštine UNESCO-a. Još jedan lokalitet s ONESCO-ova popisa obišao je Jurica Galić Juka: u planinama Turske popeo se na Nemrut Dağ, brdo golemih figura.

U časopisu imamo i novu rubriku: Insajderski vodič. Kroz europske i svjetske metropole vodit će vas prijatelji Meridijana koji u tim gradovima žive i poznaju ih u dušu. Prvi je Beč, čije skrivene zanimljivosti otkriva novinar Uwe Mauch. Nastavljamo i serijal Dubravke Volenec o najljepšim europskim knjižnicama, ovaj put iz suvremene biblioteke u Stuttgartu, biseru arhitekture kojega godišnje posjete tisuće turista!

Akademik Dragutin Feletar u rubrici Hrvatska kroz statistiku upozorava da su stopa zaposlenosti i plaće kod nas među najnižima u Europskoj uniji, a Hrvoje Dečak intervjuirao je Nevena Bočića, sveučilišnog profesora geomorfologa, istaknutog speleologa i člana HGSS-a. Povod je Međunarodna godina speleoloških objekata i krša, proklamirana da se političare, ali i sve ostale, upozori na njegovu važnost, ali i ugroženost.

Dr. sc. Dijana Sabolović Krajina približava nam Tromsø, prijestolnicu norveškog Arktika, a mr. sc. Igor Janjatović vulkanski otok Réunion, francuski teritorij u Indijskom oceanu. U povodu 270. obljetnice pada hrašćinskog meteorita, svjetske prekretnice u pristupu tim pojavama, inženjer Faruk Islamović posjetio je Hrašćinu u Hrvatskom zagorju i tamošnju kuriju pl. Belošević, koju od srca preporučuje za posjet!

Carretera Austral legendarna je cesta „na kraju svijeta“ duga 1240 km, građena u doba Pinochetove diktature, a naš suradnik Toni Vranješ prošao ju je biciklom. Iz Pariza se i ovaj put javlja, a tko drugi nego dr. sc. Damir Demonja: tema je najveća poslovna četvrt Europe, óda graditeljstvu i umjetnosti – La Défense.

Najudaljeniji, ali i najveći šibenski otok je Žirje, gdje ljetuje naša autorica Jasmina Šižgorić i svoje dojmove dijeli s nama. Samo malo južnije je Mosor i na njemu prva planinarska kuća u Dalmaciji, nazvana po Umbertu Girometti, ocu planinarstva u toj regiji. Dom na Mosoru slavi 90 godina, a o njemu pišu Sonja Nikolin i Žana Hrkać.

Pod naslovom Klimatske promjene u Zemljinoj geološkoj prošlosti, izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac pojašnjava što je klima, kako se mijenjala tijekom geoloških razdoblja te kakva je bila na našem Jadranu u posljednjih tisuću godina.

A postoji li povijesna osoba koja snažno povezuje Trogir i Zagreb, to je prvi hrvatski blaženik, rođeni Trogiranin i veliki zagrebački biskup iz srednjega vijeka, Augustin Kažotić čija je kanonizacija pokrenuta tek prije deset godina. Portretira ga prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin.

Podržite nas pretplatom na meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati na 01-3362-367, odnosno na 098-263-534 ili putem našeg webshopa (pet brojeva po 128 stranica, ukupno 150 kuna), a ostala naša izdanja kupite također putem webshopa Meridijana.

Inače, upravo smo objavili i novu knjigu: UNESCO – Vodič kroz svjetsku baštinu, sa svih više od 1100 lokaliteta. Naručite je u Meridijanima!

Želimo vam zdravu, uspješnu i barem kratkim putovanjima obogaćenu jesen!