Novosti

Izašla knjiga "20 znamenitih ličnosti hrvatske povijesti”

News spl4
News spl4 News spl2 News spl3 News spl5

Početkom siječnja 2024. godine iz tiska je izašla nova knjiga u izdanju Meridijana "Slavne povijesne ličnosti II. - 20 znamenitih ličnosti hrvatske povijesti”. Knjiga je nastala iz pera Zagrepčanina dr. sc. Hrvoja Gračanina (redovitog sveučilišnog profesora s Odsjeka za povijest FFZG), nagrađivanog i cijenjenog popularizatora znanosti, a donosi 20 biografija odabranih ličnosti iz hrvatske povijesti koje su razvrstane u četiri cjeline: Vladari i vladarice, Ratnici, Zaslužnici te Učenjaci i znanstvenici.

Kronološki su zastupljene osobe od razvijenoga srednjeg vijeka do 20. stoljeća, a temeljni je kriterij njihova uvrštavanja bio važnost za hrvatsku političku povijest, društvo i kulturu. Među vladarima i vladaricama su kraljevi Dmitar Zvonimir, Bela IV. Arpadović, Ludovik I. Anžuvinac te kraljice Elizabeta Kotromanić i Barbara Celjska; među ratnicima Nikola IV. Zrinski, Eugen Savojski, Auguste Marmont, Josip Jelačić Bužimski i Svetozar Borojević; među zaslužnicima Ljudevit Gaj, Josip Juraj Strossmayer, Ivan Mažuranić, Izidor Kršnjavi i Stjepan Radić; te među učenjacima i znanstvenicima Faust Vrančić, Josip Ruđer Bošković, Milan Šufflay, Andrija Štampar i Andrija Mohorovičić (na naslovnici).

Veći dio biografija objavljen je u časopisu za popularizaciju geografskih i povijesnih znanosti “Meridijani” no neke su biografije napisane svrhovito za ovu knjigu, a i ostale su ponešto izmijenjene i nadopunjene. Ova knjiga izgledom i bogatom opremom naslanja se na prethodnu autorovu uspješnicu naslova “Slavne povijesne ličnosti - od starog do novog vijeka” koja je izdana 2015. godine, a u kojoj se objavljene kratke biografije 10 velikih osvajača i 10 slavnih vladarica. 

I ova njegova nova knjiga o znamenitim ličnostima naše povijesti, na zanimljiv i prijemljiv način, onako kao to samo može samo Hrvoje Gračanin, promiče njihov život i rad u hrvatskim okvirima i šire. Knjiga pridonosi promicanju povijesne znanosti, bogato je ilustrirana sa slikovnim i kartografskim prilozima te atraktivno grafički opremljena. Knjiga na jednom mjestu sabire biografije pojedinih povijesnih ličnosti hrvatske povijesti te ih tako učiniti dostupnijima i lakšima za čitanje i korištenje.

Knjiga je dostupna za kupnju u našem web dućanu.

INFO
Broj stranica: 264 u boji
Format: 18 x 23,5 cm
Meki uvez s klapnama u boji
Cijena knjige: 24 eura