Novosti

Izišao je jubilarni, 200. broja časopisa "Meridijani"

News meridijani 200 broj
News meridijani 200 broj News meridijani 200 broj 4 News meridijani 200 broj 5 News meridijani 200 broj 2 News meridijani 200 broj 3 News meridijani 200 broj 6

Izdavačka kuća Meridijani, specijalizirani hrvatski nakladnik za geografska i povijesna izdanja, uspjela je u 25 godina djelovanja izdati više od 200 naslova raznih knjiga, 70 udžbeničkih naslova, 50 brojeva znanstvenih časopisa, a početkom ožujka 2018. iznjedrila je i okrugli, 200. broj istoimenog časopisa "Meridijani", koji je okosnica i brend cijele djelatnosti. Brojke su to kojima se ne može pohvaliti mnogo izdavača.

"Meridijani" su hrvatski časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja koji je osnovan u ratno vrijeme 1994. godine, kako bi promicao hrvatske kulturne, tradicijske, povijesne, prirodne i druge vrednote. Časopis je pokrenuo ugledni hrvatski geograf, prof. dr. sc. Dragutin Feletar, bivši dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, danas akademik, sa svojom kćeri prof. Petrom Somek, koja je od 2001. godine urednica časopisa. "Meridijani" od osnutka kontinuirano izlaze 24 godine, dugo kao mjesečnik, a posljednjih pet godina kao dvomjesečnik.

Okrugli 200. broj, na 112 stranica u boji - kao i raniji brojevi tog uglednog hrvatskog edukativnog časopisa - donosi pregršt zanimljivih tema sa svih meridijana svijeta, ali kao i uvijek s posebnim naglaskom na hrvatske teme. I strane se teme pišu s hrvatskoga gledišta, iz pera hrvatskih autora i fotografa.

Svečano predstavljanje jubilarnog 200. broja "Meridijana" održat će se u utorak, 20. ožujka u Novinarskom domu u Zagrebu, u 12 sati (Perkovčeva 2, I. kat). Na predstavljanju će sudjelovati i nekolicina dugogodišnjih "Meridijanovih" autora: Hrvoje Dečak (novinar), Branko Kladarin (povjesničar umjetnosti i konzervator), Davor Rostuhar (putopisac i fotograf), Hrvoje Gračanin (povjesničar i sveučilišni profesor), Romeo Ibrišević (profesionalni fotograf), akademik Dragutin Feletar, a okupit će se i cijela obitelj Meridijana - najstariji, srednjaci i mlađi - svi na jednom mjestu. Voditeljica programa bit će urednica časopisa Petra Somek.