Novosti

Meridijani dvostruki laureat - Petri Somek i Krunoslavu Racu Velebitske degenije za 2020. godinu!

News degenija glavna slika
News degenija glavna slika News degenija1 News degenija8 News degenija10 News petra sa svojima News degenija4

Direktorica i urednica Meridijana, prof. Petra Somek i suradnik časopisa Krunoslav Rac dobili su nagrade Velebitska degenija za 2020. godinu! Tu najugledniju novinarsku nagradu za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskoj već 23 godine dodjeljuju Zbor novinara za okoliš HND-a i HEP opskrba, a ne pamti se da je neke godine u dvije kategorije nagrađen isti medij!

Petra je nagrađena u kategoriji tisak, za reportažu „Zaštićena priroda Međimurja“, glavnu temu 213. broja Meridijana iz studenog i prosinca 2020., a Krunoslav u kategoriji fotografija, za fotoreportažu "Proljeće na Velebitu – buđenje gorostasa" iz 211. broja, u ljeto 2020. Nagrada za radio pripala je Tajani Petrović Čemeljić s Radija Rijeke (HRT) za dokumentarnu radio-dramu "Sakupljač zvukova – Ivo Vičić", a za televiziju Ani Trcol s RTL-a za reportažu "Podizanje razine mora i klimatske promjene". Nadahnuti domaćin svečanosti bila je Lidija Komes, predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a i čelnica ocjenjivačkog suda (na slici s našim dobitnicima).

U obrazloženju nagrade Petri Somek ističe se da ona „savršenim poznavanjem činjenica, ali i s dubokim emocijama i ljubavlju, vodi čitatelja u 'cvjetnjak u sjevernom kutku Hrvatske', u srce svog rodnog Međimurja, u zaštićena područja njegove prirode, među kojima i Značajni krajobraz rijeke Mure i Regionalni park Mura-Drava, važan u europskim, a nedavno priznat i u svjetskim okvirima“.

Za Krunoslava Raca rečeno je da je opisao i vrhunski fotografski dokumentirao buđenje proljeća na Velebitu. „Njegove fotografije plod su iznimno napornog, pa i opasnog danonoćnog kretanja Velebitom pješice, u svim vremenskim uvjetima, dugog čekanja pod vedrim nebom, često na hladnoći kako bi snimio neke krajnje rijetke i ugrožene životinje. Ovom vrsnom fotoreportažom autor promiče ekološki poželjan suživot čovjeka s prirodnim okruženjem.“

Petra je, zahvalivši na nagradi, pozvala sve da posjećuju Međimurje, taj Vrt Hrvatske, u kojem su Mura i Drava očuvane gotovo u izvornom obliku. Podsjetila je na upravo proglašen, prvi u svijetu, Pentalateralni rezervat prirode „Mura – Drava – Dunav“ kroz pet zemalja i zahvalila pretplatnicima, kupcima i svima ostalima koji već 27 godina podupiru edukativni časopis Meridijane.

Krunoslav je rekao da mu je posebno drago što je dobio nagradu koja nosi ime Velebita, naše najljepše planine, po kojoj on svoje motive traži praktički svakodnevno. Zahvalio je Meridijanima na nominaciji.

Na svečanosti je ravnatelju sisačke bolnice mr. sc. Tomislavu Dujmenoviću uručen simboličan pano sa stihovima Mladena Kušeca „Kako spavaju djeca“, kao najava humanitarne akcije u kojoj će studenti i nastavnici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu oslikati sisačku Pedijatriju, koja se obnavlja nakon potresa, motivima Lonjskog polja, prirodnog bisera Sisačko-moslavačke županije - koji je bio i tema broja ovogodišnjeg ljetnog broja Meridijana!

Tekst i snimke: Hrvoje Dečak