Novosti

Meridijani oduševili Međimurce

News dsc08156 copy
News dsc08156 copy News dsc08172 News dsc08168 News dsc08141 copy News dsc08176

Zašto tone Venecija i kako ju pokušavaju spasiti, što donosi novi, 220. broj časopisa Meridijani za ožujak i travanj te UNESCO i istoimena nova knjiga u izdanju Meridijana bile su teme promocije u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Međimurja u Čakovcu. O tome su pred oduševljenom publikom u petak, 11. ožujka govorili Petra Somek, Hrvoje Dečak i prof. dr. sc. Tihomir Marjanac. Sjajan domaćin bila je Maja Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja, sa suradnicima.

Živopisno predavanje profesora Marjanca otkrilo je publici mnoge nepoznate detalje o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Veneciji u smislu stalnih morskih poplava, a sve možete pročitati u novim Meridijanima.

Petra Somek predstavila je novu knjigu UNESCO – Vodič kroz svjetsku baštinu u izdanju Meridijana, koja uz brojne sjajne fotografije donosi kratak opis svih zaštićenih znamenitosti svijeta. Istaknula je hrvatske lokalitete pod zaštitom UNESCO-a te nekoliko njih iz svijeta, po svom izboru: Taj Mahal, Abu Simbel, Grand Canyon, Uskršnji otok, Alhambru u Granadi, neobičan Biskajski most i japanske divovske tumule (grobne humke) u obliku ključanice – tzv. kofungune Mozu i Furuichi kod Osake. Pokazala je i svoju imenjakinju, jordansku Petru, koju žarko želi posjetiti.

Hrvoje Dečak predstavio je izdavačku kuću i proveo publiku kroz teme novog broja Meridijana, od kojih je glavna svjetska Egipatske piramide, a glavna hrvatska lani otvorena Riznica Međimurja. To je novi dio Muzeja Međimurja Čakovec u Starom gradu Zrinskih, a na najsuvremeniji, multimedijalni način prikazuje nematerijalnu baštinu ove regije.

U novom broju su i teme o životu u La Pazu na 3658 metara i njegovu nesvakidašnjem javnom gradskom prijevozu, ronjenju oko koraljnih grebena malezinskog otoka Sipadana, NP-u Congaree u SAD-u kojeg je specifično prirodno okruženje spasilo od eksploatacije, Solunu čije tajne otkriva naš operni prvak Armando Puklavec koji tamo često nastupa, tajnama omiških gusarskih utvrda, futurističkoj zgradi muzeja kinematografije Pathe u Parizu koja izgleda poput kita, broda ili školjke, novoj Danskoj nacionalnoj knjižnici u Kopenhagenu koju zbog izgleda zovu Crni dijamant, zagonetnim bunarima Rajčica u općini Klis, grčkom otoku Ikariji o kojem doznajemo tajnu dugovječnosti njegovih stanovnika (svaki treći doživi barem 90 godina) ali i nevjerojatan način na koji su preživjeli napade gusara...

Tu je i fotopriča sa sjajnim snimkama iz nacionalnih parkova SAD-a, prikaz života Varaždinca Ferdinanda Konšćaka, isusovca i istraživača iz 18. stoljeća kojeg osobito slave u Meksiku (doznajte zašto!) te intervjui s dr. sc. Klementinom Batinom i Pawełom Włodarczykom: prvi o bogatoj zbirci etnoloških zapisa koju pretočuju u knjige u Odsjeku za etnologiju HAZU (ali i o Ekomuzeju Bistra koji treba biti otvoren dogodine) a drugi o počasnom konzulu Hrvatske u Krakovu i parku Mala Hrvatska kojeg je tamo uredio.