Novosti

Monografija Općina Bednica – Na vrhu Zagrebačke županije

News bedenica nasl novosti
News bedenica nasl novosti

Iz tiska je izašla povijesno-zemljopisna monografija Općina Bednica – Na vrhu Zagrebačke županije, u izdanju Meridijana iz Samobora. Knjiga ima 288 stranica većega formata i bogato je ilustrirana. Posvećena je 25. obljetnici osnutka Općine Bedenica (1995. – 2020.) i prava je enciklopedija te općine na samom sjeveru Zagrebačke županije, na njezinoj tromeđi sa Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom.

Autori monografije su akademik Dragutin Feletar, red. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, prečasni mr. Anđelko Košćak, Petra Somek, prof., Hrvoje Dečak, mag. nov. i Juraj Fruk. Predgovore su napisali župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić i načelnik Općine Bedenica, dr. vet. med. Slavko Cvrlja. Dizajn i grafičku pripremu napravio je grafički studio Duplerica iz Zagreba, a tiskana je u Tiskari Zelina. Značajan doprinos u građi i podacima dali su načelnik Općine, pročelnica Nikolina Detelić, mag. iur. i mnogi drugi žitelji općine Bedenica, a posebna zahvala ide Mariju Dukariću, dipl. nov. i tvrtki Media Val.

Monografija o Bedenici donosi prošlost i sadašnjost današnje Općine u kojoj su, osim Bedenice, naselja Turkovčina, Beloslavec, Omamno, Bosna i Otrčkovec. Ova je općina dugo bila u sastavu općine odnosno grada Sveti Ivan Zelina, a osamostaljenjem je doživjela nagli uspon. Time je dokazala da male općine i te kako imaju razlog postojanja pod uvjetom da, kao Bedenica, imaju minimalan broj zaposlenika i vrlo racionalno troše na njihove plaće. Tako i župan Kožić u predgovoru ističe kako je Bedenica uspjela pokazati da se s jasnom vizijom razvitka, radom i upornošću može doslovno biti na vrhu Zagrebačke županije.

Prvo poglavlje knjige govori o geografskim značajkama, prometnom položaju i stanovništvu općine, drugo o povijesti bedeničkoga kraja (prvi pisani spomen Bedenice 1242. godine), a treće o povijesti Župe i Crkve Svih Svetih iz 13. stoljeća. Tu su i poglavlja o povijesti školstva, osnutku Općine Bedenica, gospodarstvu koje čine i tri tvrtke nacionalnog značenja (Kudelić, BMD STIL i EURO-MILK), društvenom životu i događanjima (Bedenički dani sredinom lipnja!) te poglavlje o običajima, legendama i zanimljivostima. Na kraju su intervjui s načelnikom Općine, Slavkom Cvrljom i predsjednicom Općinskog vijeća, Ines Škof te sažetak na hrvatskom i engleskom.

Samo ove godine u Bedenici trebaju, uz ostalo, biti dovršene školska sportska dvorana, kulturni centar i zgrada javne namjene u kojoj će biti i ordinacija liječnika, a u planu je i gradnja dječjeg vrtića. Svojim značenjem daleko nadilazeći malu površinu i broj stanovnika (zauzima 21,72 km2 a na popisu 2011. godine imala je 1432 žitelja), Općina Bedenica ovom će knjigom biti još vidljivija u Hrvatskoj, pa i izvan nje.