Novosti

Monografija „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“, u izdanju Meridijana, predstavljena je u Samoboru

News promocija9
News promocija9 News promocija3 News promocija7 News promocija16 News promocija13 News promocija2

Monografija ''Srednja strukovna škola u Samoboru (1887. – 2019.)'' u izdanju izdavačke kuće Meridijani, predstavljena je javnosti u četvrtak, 28. studenoga 2019. u 13 sati u dvorani Kina Samobor. Na predstavljanju su govorili Davor Škiljan, ravnatelj škole i jedan od autora monografije, Petra Somek direktorica Meridijana i urednica monografije, Mate Rimac, osnivač tvrtke „Rimac Automobili“ i bivši učenik te škole, već tada nagrađivan za inovacije, Irena Šepl, školska knjižničarka i koautorica knjige te gradonačelnik Samobora, predsjednik HSS-a i bivši profesor u Strukovnoj, Krešo Beljak.

Knjiga na gotovo 250 stranica obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost jedne od najstarijih i najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj. Tvrdo je ukoričena i prepuna dokumentarnih fotografija iz školskog i drugih arhiva te onih najnovijih koje je snimio samoborski fotograf Romeo Ibrišević. Opsežan sadržaj knjige, koji su uz pomoć suradnika napisali ravnatelj škole Davor Škiljan i knjižničarka Irena Šepl,  raspoređen je u osam poglavlja.

Ravnatelj škole i koautor monografije Davor Škiljan uz ostalo je naglasio da je u Strukovnoj zvanje steklo gotovo 10.000 učenika, a u novije vrijeme njezini inovatori osvojili su na najvećim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu 32 medalje, od čega 13 zlatnih. Škola je zaglavni kamen samoborskog obrtništva, ponovio je.

Bivši učenik škole i već tada nagrađivani inovator, danas svjetski poznati Mate Rimac, zahvalio se još jednom nastavnicima Strukovne na prenošenju znanja i poticanju na inovacije. „Bio sam dotepenac iz Frankfurta, teško se snalazio u hrvatskom obrazovnom sustavu a pomalo i s jezikom, ali dokazali su mi da mogu biti uspješan. Sada su 'Rimac Automobili', u koje su Porsche, Hyundai i KIA uložili više od 150 milijuna eura, primjer i 'inkubator' za mlade, kojima želimo dati punu potporu“, dodao je Rimac.

Gradonačelnik Samobora, predsjednik HSS-a i bivši profesor u Strukovnoj, Krešo Beljak, slikovito je rekao da je to za njega najbolja škola na svijetu, obećavši i dalje punu potporu Grada. Nazočne je prigodnim riječima pozdravila i pročelnica u zagrebačkoj županiji, Mirela Katalenac.

Direktorica „Meridijana“ i urednica knjige, Petra Somek, predstavila je njezin sadržaj i rekla kako je uvjerena da je naj-škola dobila i naj-monografiju. Školska bibliotekarka Irena Šepl, suautorica monografije, naglasila je da što ne ostane zapisano u knjizi, kao da se nije ni dogodilo.

Za opušteniji dio pobrinuli su se glumac Željko Königsknecht te bivši i sadašnji učenici škole Predrag Tanasić, Antonio Fabekovac i Leandro Havliček.

Tekst: Petra Somek i Hrvoje Dečak, fotografije Hrvoje Dečak