Novosti

Na godišnjicu smrti o otkrivena spomen-ploča akademiku Dragutinu Feletaru

News img 0265
News img 0265 News img 0266 News img 0268

Povodom prve godišnjice smrti našeg urednika i pokretača Meridijana, akademika Dragutina Feletara, u Koprivnici, u petak 21. lipnja 2024. godine, svečano je otkrivena spomen-ploča postavljena njemu u čast. Ovu svečanost organizirala je i ploču postavila Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol u Križevcima. Spomen-ploča je postavljena na pročelju kuće na Trgu mladosti 8, u kojoj je živio i stvarao punih četrdeset godina. Ceremonija otkrivanja spomen-ploče održana je uz prisustvo članova obitelji (supruge Ružice, kći Petre Somek te sina Petara s obitelji), koji su i otkrili spomen-ploču. Počasnu stražu držali su članovi Zrinske garde iz Čakovca, a prigodno slovo o akademiku Feletaru održao je povjesničar Hrvoje Petrić.

Uz članove Zrinske garde iz Čakovca, svečanosti su prisustvovali i članovi Zmajskog stola u Čakovcu, članovi Povijesnog društva Koprivnica, predstavnici Muzeja grada Koprivnice, predstavnici grada Koprivnice te brojni prijatelji i štovatelji Feletarovog lika i djela. Neposredno pred otkrivanje spomen-ploče, na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi gdje je posljednje počivalište akademika Dragutina Feletara, članovi obitelji, Zrinske garde Čakovec, Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, Povijesnog društva Koprivnice, Zmajskog stola u Čakovcu i Zmajskog stola u Križevcima, zapalili su svijeće.

Zahvaljujemo Družbi „Braća Hrvatskoga Zmaja“ i gosp. Marijanu Careku koji je financijski pomogao izradu spomen-ploče posvećenu akademiku Dragutinu Feletaru. Najbolje mu se možemo odužiti nastavljajući dalje njegovu izdavačku i prosvjetiteljsku djelatnost.