Novosti

Na treću godišnjicu zagrebačkog potresa promovirana knjiga „U vatri potresa“

News vatrogasci petra i ekipa img 7024
News vatrogasci petra i ekipa img 7024 News uzvanici img 6975 News img 6992 News procija meridijaniimg 6985 News img 6948 News hrvoje decak i petra somek img 6997

Najnovija knjiga „Meridijana“ – „U vatri potresa - Zagrebački vatrogasci u svom gradu i na Banovini“ simbolično je predstavljena sinoć, 22. ožujka, na treću godišnjicu zagrebačkog potresa, u Vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba u Savskoj 1. Urednica knjige Petra Somek na početku je pročitala pjesmu Ernesta Fišera napisanu pod dojmom zagrebačkog potresa, a zatim je provela dupkom punu dvoranu kroz knjigu. „Bilo je ovo sasvim novo iskustvo koje ću pamtiti dok sam živa“, rekla je Petra, opisujući dramatične intervencije kojima je svjedočila dok je boravila u sjedištu vatrogasaca stvarajući knjigu. Naglasila je svu lepezu vatrogasnih podviga, pa i to da su prvog dana potresa samo iz liftova spasili pedeset ljudi. Sjetila se „Nindža krovnjača“ - pedesetak volontera-alpinista, dirljivih pisama i crteža zahvale djece vatrogascima s najčešćom porukom „Sve će biti u redu“, bonbonijera na staklima vozila...

Geolog izv. prof. dr. sc. Tihomir Marjanac govorio je kako i zašto nastaju potresi (u Sibiru tek svakih 3000 godina, u Zagrebu nažalost svakih stotinjak) te kako se zaštititi, a zapovjednik JVP Zagreb i inicijator knjige, Siniša Jembrih, iako samozatajan, objasnio je zašto je važno da sve ostane dokumentirano u ovoj bogato ilustriranoj knjizi, koja donosi od povijesti zagrebačkog vatrogastva do kratke poduke o potresima i zaštiti. Jembrih rekao i da pokušavaju građane Zagreba podučiti zašto su padali dimnjaci i zabatni zidovi, kako su vatrogasci sanirali prve štete nastale nakon potresa te dati neke savjete iz prakse.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević također je izrazio zadovoljstvo što će knjiga čuvati uspomenu na sve učinjeno i rekao da nema te nagrade koja bi bila dovoljna vatrogascima, ali da je zahvala građana najveći dar i da na ovakve vatrogasce Zagreb može biti ponosan.

Izaslanik premijera Plenkovića, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, rekao je da je knjiga svjedok veličine vatrogasaca u njihovoj jednostavnosti te je od srca zahvalio urednici Petri Somek. – H. D.