Novosti

Najljepše selo Francuske rivijere – glavna tema 219. broja Meridijana

News meridijani 219
News meridijani 219

Novi, 219. broj časopisa Meridijani za siječanj i veljaču 2021. kao glavnu temu donosi putopis iz Saint-Paula de Vencea, najljepšeg sela Francuske rivijere. Doznajte više o tom glasovitom gradiću u Provansi u kojem su inspiraciju nalazili čuveni slikari ali i uspješan amater s kistom Winston Churchill. Doznajte više i o obližnjoj privatnoj Fondaciji Meaght, koja odlično surađuje s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu!

Meridijani dodnose i veliku reportažu o Nikaragvi, ali i o nemirnom turskom gradu Diyarbakıru, poprištu sukoba turskih vlasti i tamo većinskih Kurda; bio je to dodatni razlog da je zidine duge šest kilometara i vrtove Hevsel zaštitio UNESCO.

Nakon Ellis Islanda Meridijani predstavljaju novi, umjetni otok u njujorškoj luci – fascinantni Little Island, a insajderski vodič posvećen je Londonu, tom gradu neiscrpne energije. Tu je i putopis iz Aleksandrije, koju od 2002. godine krasi spektakularna Bibliotheca Alexandrina, a iz Europe crtaći dnevnik iz Züricha, Basela i Vitrinog Campusa u susjednom, njemačkom Weil am Rheinu: sveto je to mjesto za ljubitelje dizajnerskog namještaja. U diviljinu su Meridijani ovaj put najdalje otišli s  trekerima u visokim planinama sibirskog Altaja, u samom središtu Euroazije.

Klimatolog doc. dr. sc. Mladen Maradin u intervjuu otkriva zašto u Zagrebu već godinama nema snježnog pokrivača, a Tina Čubrilo, potpredsjednica međunarodne udruge turističkih novinara FIJET, iznosi zanimljive ocjene o turizmu.

Akademik Dragutin Feletar u svojoj rubrici tumači zašto je već zabrinjavajuće što je među dvadeset naših najvećih tvrtki po novostvorenoj vrijednosti samo pet njih koje proizvode ili prerađuju, a portret slavne povijesne ličnosti u ovom je broju posvećen Svetom Franji Asiškom.

Domaće teme Meridijana posvećene su Legradu – selu prepunom umjetničkih grafita i rijeci Odri – žili kucavici Turopolja, a tu je i priča o najvećem europskom kukcu, jelenku, koji je u nas najbrojniji u šumi Čep kod Nedelišća.

Pretplatite sebe ili dragu osobu na Meridijane i sretna vam nova 2022. godina!