Novosti

Naš autor Goran Šafarek dobitnik je nagrade „Velebitska degenija“ za fotografije objavljene u časopisu Meridijani

News img 8109
News img 8109 News img 8107 News igoran s afarek i petra somek mg 8137 News img 8113 News goran s afarek img 8145 News svi nagradjeni mg 8127

Naš autor biolog, publicist, fotograf, redatelj i snimatelj Goran Šafarek danas (22.4) u Novinarskom domu, u Zagrebu, primio je nagradu „Velebitska degenija“ koja se dodjeljuje za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša za 2023. godinu. Tu najugledniju novinarsku nagradu za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskoj već 26 godina dodjeljuje Zbor novinara za okoliš HND-a.

Pred brojnim uglednom gostima iz medija i gospodarstva domaćin svečanosti bio je Predsjednik Zbora novinara za okoliš HND-a Mladen Iličković, a voditeljica programa Jelena Pajić Ćulibrk. Ocjenjivački sud HND-a radio je u sastavu: Mato Barišić, Marina Bujan, Silva Celebrini, Sandra Hudina, Mirko Janković, Lidija Komes i Robert Kakarigi (predsjednik).

Naš Goran nagrađen je kategoriji „Fotografija“, za fotoreportažu "Park Prirode Telašćica – Raj za nautičare i ljubitelje prirode“ objavljenu u 225. broju časopisa Meridijani (broj za ožujak-travanj 2023.). Osim te nagrade dodijeljene su još i nagrade za najbolji pisani novinarski rad te za najbolje televizijske i radijske radove na temu zaštite prirode i okoliša.

Tako je nagradu u kategoriji „Tisak i Internet“ nagradu primila Melita Vrsaljko za temu „Bez dozvola iskopali kanal do Une – u sklopu megalomanskog projekta uzgoja kalifornijskih pastrvi“ objavljenu na internetskom portalu Faktograf.hr. U kategoriji „Radio“ nagrada je pripala Martini Vazdar i Silviji Šeparović za emisiju „Slušamo li more“ u radio serijalu Čuvarkuća, Yamat FM-a, a u kategoriji „Televizija“ Velebitsku degeniju primila je Borka Juras Slamić, za reportažu „Ukradena zemlja“ emitiranu u emisiji Plodovi zemlje Hrvatske radiotelevizije.

U obrazloženju nagrade za našeg Gorana stoji da je: “opisao i fotografirao geološke i prirodne posebnosti jedinog hrvatskoga morskog parka prirode - Telašćice, koji obuhvaća jugoistočni dio Dugog otoka. Na arealnim fotografijama koje prate njegovu reportažu u časopisu Meridijani snimio je spektakularne krajolike: razvedeni zaljev Telačćice s nekoliko manjih otoka i hridi, Slano jezero Mir te veličanstvene tektonske strmce s južne strane otoka kao i bogatu floru i faunu Telašćice. Sve njegove fotografije u službi su ukazivanja na ljepote Telašćice - našeg jedinstvenog i osobitog morskog parka prirode i potrebe da ga maksimalno čuvamo. Njegove arealne, zračne fotografije samog razvedenog zaljeva Telašćice (dugog oko osam kilometara) zorno svjedoče o nekoliko prirodnih fenomena kojima se možemo ponositi."

Goran je, zahvalivši na nagradi, rekao kako izuzetno voli Telašćicu koju je fotografirao iz zraka, s kopna, roneći pod morem te vozeći se na brodu. Zahvalio je Petri Somek i Meridijanima na nominaciji te zaključio kako dugi niz godina istražuje prirodu koja je za njega uvijek riznica iskonskih vrijednosti.

U dvorani Novinarskog doma upriličena je i izložba fotografija Petra Sabola (Sharpeye), a partner događanja bio je i Grad Prelog.

Čestitamo našem Goranu kao i svim ostalim nagrađenim autorima.

Foto: Petra Somek i gosti