Novosti

Nova fotomonografija „Koprivničko-križevačka županija“ izdavačke kuće Meridijani

News fotomonografija koprivnickokrizevacka
News fotomonografija koprivnickokrizevacka

Najnoviji pogled u Podravinu i Prigorje!

Kako izgleda Koprivničko-križevačka županija na razmeđu tisućljeća i uoči 30. godišnjice osnutka, koja dolazi 2023. godine, pokazuje velika fotomonografija koju je ovog ljeta izdala nakladna kuća Meridijani iz Samobora. Napravljena pod palicom akademika Dragutina Feletara i profesorice Petre Somek, knjiga na 344 stranice slovom i još više slikom priča o gradovima Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te o 22 općine ove županije koja baštini dugostoljetnu tradiciju povijesne Križevačke županije. Tu i danas zvoni dobri i dragi naš kaj.

Nakon predgovora župana Darka Korena, prvo poglavlje donosi zračne vizure gradova i općina. Drugo vodi kroz obrazovne ustanove, a treće, nazvano Županija su ljudi, nakon slikovnog uvoda donosi tekst akademika Dragutina Feletara i prof. dr. sc. Hrvoja Petrića o Podravini i Prigorju u povijesti i sadašnjosti. Slijede slikovna poglavlja o manjim naseljima županije, o prirodnoj baštini, zatim poglavlje sa starim crtežima, fotografijama i razglednicama iz zbirke akademika Feletara te fundusa koprivničkog i križevačkog Gradskog muzeja, a potom poglavlja o spomeničkoj i narodnoj baštini, gospodarstvu i njegovim mijenama te društveno-turističkim događanjima i raznolikosti ponude.

Cijela je knjiga dvojezična – na hrvatskom i engleskom, a dodana je i pregledna, ali detaljna karta županije, koja sadrži i popis naselja te podatke o stanovništvu za svako od njih od 1857. do 2011. godine.

Fotografije su snimili renomirani autori kao što su Goran Šafarek, Romeo Ibrišević, Saša Pjanić, Petra Somek i drugi, a glavni fotograf je doc. dr. sc. Petar Feletar, koji je snimio sve općine i gradove iz ptičje perspektive. Korištene su i fotografije nekoliko ustanova iz županije, dok su knjigu grafički uredili Petra Somek i Saša Bogadi. Knjigu je ukoričila i otisnula vodeća tiskara u Hrvatskoj Agencija za komercijalnu djelatnost iz Zagreba.

Fotomonografija „Koprivničko-križevačka“ suvremen je i cjelovit pogled u ovu županiju hrvatskog sjevera koja, iako površinom i brojem stanovnika čini samo oko tri posto Hrvatske, svojim značenjem daleko nadmašuje te okvire.