Novosti

Nova knjiga u izdanju Meridijana i JU Međimurska priroda - Parkovi – spona gradova i prirode!

News parkovi 3d
News parkovi 3d

Iz tiska je upravo izašla jedinstvena knjiga o urbanim parkovima u nakladi Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode i izdavačke kuće Meridijani. Djelo „Parkovi – spona gradova i prirode“ uredili su mr. sc. Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode i jedan od autora te Petra Somek, prof., direktorica i urednica Meridijana, koja potpisuje i dizajn. U knjizi su tekstovi 17 hrvatskih, 4 mađarska i jednog američkog autora, od vrhunskih sručnjaka za zaštitu prirode do novinara i publicista. Knjiga je trojezična, na hrvatskom, mađarskom i engleskom, a izdana je u sklopu prekograničnog hrvatsko-mađarskog EU projekta Eco Bridge.

Na 368 stranica i s oko 150 fotografija slave se parkovi kao prirodne oaze u gradovima, u kojima danas živi većina stanovnika našeg planeta. Dobrobiti parkova su gotovo neiscrpne: od zdravstvenih, društvenih i estetskih, pa sve do činjenice da, primjerice, nekretnine blizu parkova vrijede 10 do 20 % više.

Knjiga se osobito bavi parkovima Međimurja, prije svega Perivojem Zrinskih u Čakovcu, čija obnova i uklanjanje starih stabala izaziva rasprave u javnosti. Upravo zato je dragocjeno pročitati što o tome kažu mjerodavni stručnjaci iz Međimurske prirode. Tu su i tekstovi o zagrebačkim parkovima, uspješnoj revitalizaciji perivoja dvorca Pejačević u Virovitici, upravljanju Perivojem V. Nazora u Zadru, parku Keszthely kod mađarskog Balatona, parku na vodi Little Island u New Yorku...

„Parkovi – spona gradova i prirode“ prva su knjiga u Biblioteci Kockavica Međimurske prirode, nazvane po neobičnoj biljci nalik šahovnici te 62. knjiga biblioteke Geographia Croatica Meridijana. Snažno prožeto ekološkim duhom, djelo najbolje ocrtava misao jednog od autora, Željka Žutelije: Dok dišu parkovi, diše i grad!