Novosti

Novi 218. broj Meridijana s glavnom temom Tallinn

News meridijani 218
News meridijani 218

Iz tiska je izašao novi, 218. broj časopisa Meridijani za studeni i prosinac 2021. s glavnom temom: Stari grad Tallinn. 

Jezgra glavnoga grada Estonije s očuvanim zidinama i kulama na UNESCO-ovu je popisu svjetske baštine. Tallinn je osobito zanimljiv u adventu, a u tom je gradu još 1441. godine postavljeno prvo božićno drvce u povijesti. U članku su i druge zanimljivosti o Tallinnu i Estoniji, jednoj od najviše digitaliziranih zemalja svijeta. 

Meridijani donose i putopis s humanitarnog relija Budimpešta – Bamako koji otkriva da u Africi još ima ropstva, ali unatoč svim nedaćama ljudi su tamo veseliji nego u razvijenom svijetu. Tu su i teme o prekrasnoj knjižnici kraljevske palače Mafra u Portugalu,  Ellis Islandu – nekadašnjim useljeničkim vratima Amerike, drevnoj Pelli u Grčkoj – rodnom gradu Aleksandra Velikog, Furlanskoj školi mozaika u Spilimbergu kod Udina te insajderski vodič po Bruxellesu. 

Od hrvatskih tema Meridijani su prošli trasom legendarne uskotračne željeznice Sinjske rere, pratili su od izvora do ušća rijeku Krčić s istoimenim velikim slapom kod Knina, obišli Aquarium Pula u austrougarskoj tvrđavi Verudela, skitali se starim gradom Dobrinjem na otoku Krku i okolicom te opisali novi Prekogranični rezervat biosfere Mura – Drava – Dunav pod pokroviteljstvom UNESCO-a, prvi na svijetu kroz pet zemalja, koji je s 40% površine u Hrvatskoj!

U novom broju Meridijani donose intervju s geofizičarom i oceanografom, akademikom Mirkom Orlićem koji uz ostalo govori o klimatskim promjenama, kao i s prof. Suzanom Ajhner-Starčević, prvom dobitnicom nagrade Hrvatskog geografskog društva za poučavanje tog predmeta, osobom koja je Školu za život samoinicijativno prakticirala još mnogo prije njezina uvođenja. Portret slavne povijesne ličnosti posvećen je nesretnoj Ani Katarini Zrinski, udovici Petra Zrinskog. 

Meridijani, koji se distribuiraju pretplatom, sudjeluju i na ovogodišnjem Interliberu od 9. do 14. studenoga, u paviljonu 5 na Zagrebačkom Velesajmu.