Novosti

Novi 223. broj Meridijana s glavnom temom - Križevci

News meridijani 223
News meridijani 223

Meridijani su osobito vezani uz Koprivničko-križevačku županiju. Ipak, možda u pretjeranoj skromnosti, tek smo sada, nakon gotovo tri desetljeća, kao glavnu temu 223. broja našeg časopisa obradili Križevce! Taj stari i slavni povijesni gradić u Prigorju, 60-ak kilometara od Zagreba, s kojim ga povezuje brza cesta (a dovršava se i brza pruga) danas je mjesto prepuno novih ideja i projekata, no i jedan od najsigurnijih gradova u nas. Glavni smjer grada je zelena energija, održiv razvoj, jaka scena građanskih udruga, uz slogan kojim želi privući mlade obitelji, pa i one iz metropole: Križevci – tvoje prirodno okruženje.

U Križevcima smo razgovarali s gradonačelnikom Mariom Rajnom i prvim ljudima najvećih poduzeća – Ivanom Katavićem iz KTC-a i Mirkom Habijancem iz Radnika. Otkrivamo i neobičan hobi potonjega, njegovo pravo ekološko poslanje!

Akademik Dragutin Feletar i ovaj put stručno, a nadasve jednostavno komentira hrvatske gospodarske trendove i pokazatelje - i dobre i loše. Putujemo rijekom Krupom u zadarskom zaleđu od izvora do ušća i upoznajemo mađarski Veszprém koji dogodine, uz rumunjski Temišvar i grčku Eleuzinu, postaje Europska prijestolnica kulture.

Pričom o centru Georges Pompidou najavljujemo izlazak knjige Damira Demonje ''Radost Pariza“. Odlazimo u kolijevku naše europske civilizacije – Knos na Kreti, gdje smo „rođeni“ u 3. tisućljeću prije Krista; pišemo o tome kako su ljudi pokušavali metal pretvoriti u zlato i o knjizi „De re metallica“ oca mineralogije Georgiusa Agricole; vodimo vas na skriveni biser Kvarnera – otok Unije kod Lošinja; bili smo na gotovo 10.000 kilometara dalekoj Kostariki, punoj egzotičnih životinja....

U deset točaka približavamo vam francuski Lyon, a slavna povijesna ličnost je Ivan Mažuranić, prvi ban pučanin i prava „renesansna“ osoba 19. stoljeća. Pročitajte zašto!