Novosti

Petri Somek i Meridijanima uručena Plaketa Marko Polo FIJET-a Hrvatska

News glavna
News glavna News dsc07925 1 News plaketa News dsc08003 1 News svi 1 News dsc07904 1

Naš časopis Meridijani i Petra Somek - direktorica, urednica i sa svojim ocem, akademikom Dragutinom Feletarom, pokretačica časopisa – dobili su, nakon Velebitske degenije za 2021. godinu, još jedno veliko priznanje: 9. prosinca 2021. Petra je primila Plaketu s likom Marka Pola koju dodjeljuju Hrvatska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET Hrvatska) u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a. Plaketu su Petra i Meridijani dobili „za edukativne reportaže i putopise o svim dijelovima Hrvatske uz vrhunske autore i snimatelje“, a uručena je na velikoj svečanosti u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade u Zagrebu.

Među nagradama i priznanjima za 2021. godinu ističu se Grand Prix Marko Polo, koju je ponio istaknuti zagrebački novinar Željko Žutelija za svoju raskošnu i jedinstvenu knjigu „Moj Zagreb, najljepši grad na svijetu“ te nagrada FIJET Tolerancija koja je pripala Večernjakovu novinaru Hassanu Haidaru Diabu, putopiscu, reporteru i ratnom izvjestitelju, Libanoncu i zagrebačkom zetu koji Zagreb i Hrvatsku smatra svojim domom.

Na dodjeli i svečanosti družili smo se s mnogim prijateljima i kolegama, istaknutim novinarima i turističkim djelatnicima, među kojima su bili Tina Čubrilo, predsjednica FIJET-a Hrvatska i potpredsjednica čitavog FIJET-a, njegova generalna tajnica Marijana Rebić, visoki gosti iz FIJET-a drugih zemalja, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Luka Benko, doajeni našeg novinarstva Ante Gavranović (predsjednik Ocjenjivačkog suda) i Goran Milić, istaknuti fotograf i suradnik našeg časopisa Šime Strikoman, dizajner Boris Ljubičić, prof. dr. sc. Tena Perišin sa studija novinarstva Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, direktor Hotela Esplanade Ivica Krizmanić... Kroz program je vodio Mislav Togonal s HRT-a, inače potpredsjednik FIJET-a Hrvatska, a tople glazbene ukrase svečanosti dali su Mirko Švenda Žiga te Paula i Đelo jr. Jusić, dok se za maštoviti gastronomski doživljaj pobrinula Esplanadina chefica Ana Grčić Tomić. Uz brojne susrete i kontakte, Hrvoje Dečak dao je i kratak intervju o zagrebačkom Adventu za rumunjski nacionalni radio.