Novosti

Predstavljanje monografije „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“

News strukovna skola 3d
News strukovna skola 3d News mate rimac  u sredini News milenijska fotografija strukovne

Na promociji će govoriti i Mate Rimac i Krešo Beljak, bivši učenik i nastavnik Strukovne

Monografija „Srednja strukovna škola u Samoboru, 1887. – 2019.“, u izdanju Meridijana, bit će predstavljena u četvrtak, 28. studenoga 2019. u 13 sati u Kinu Samobor, na Trgu Matice hrvatske 3 u Samoboru. Knjiga obrađuje povijest, sadašnjost i planove za budućnost jedne od najstarijih i najuspješnijih strukovnih škola u Hrvatskoj.

Govorit će Davor Škiljan, ravnatelj škole i jedan od autora monografije, Petra Somek direktorica Meridijana i urednica monografije, Mate Rimac, osnivač tvrtke „Rimac Automobili“ i bivši učenik te škole, već tada nagrađivan za inovacije, te Irena Šepl, školska knjižničarka i koautorica knjige. 

Prisutne će pozdraviti Krešo Beljak, gradonačelnik Samobora, predsjednik HSS-a i bivši profesor u Strukovnoj te Mirela Katalenec, izaslanica župana Zagrebačke županije, Stjepana Kožića. Prigodnu točku izvest će glumac Željko Königsknecht, a glazbeni brojevi povjereni su bivšim i sadašnjim učenicima Strukovne.

Nakon mnogih uspjeha kroz povijest, u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru posebno su ponosni na brojne inovacije kojima su se u zadnjih dvadesetak godina njihovi učenici i nastavnici proslavili u svjetskim razmjerima. Škola je osmislila i stvorila i nove nastavne predmete. Uvijek prati potrebe tržišta rada, a poznata je i po drugim, vrlo maštovitim i uspješnim izvannastavnim aktivnostima. Zbog njezine kvalitete, Školu pohađaju i mnogi učenici iz Zagreba i drugih mjesta. 

Brojni učenici Strukovne upisuju se na tehničke fakultete, a većina onih koji se nakon škole odluče za rad nastavljaju najmanje stoljeće i pol dugu, snažnu tradiciju samoborskog obrtništva.

Foto:
1. Naslovnica monografije
2. Mate Rimac (u sredini) kao učenik Strukovne s kolegom Lukom Bošnjakovićem (lijevo) i mentorom Ivanom Vlainićem pozira s inovacijom Bežična ručna tipkovnica s kojom su osvojili zlatnu medalju na Međunarodnoj smotri inovacija ISSIE u Seoulu 2006. godine
3. "Milenijska" fotografija učenika Strukovne 2019. godine (Foto: Romeo Ibrišević)