Novosti

Predstavljen dvjestoti broj časopisa ''Meridijani''

News meridijani 200 broj promocija 3
News meridijani 200 broj promocija 3 News meridijani 200 broj promocija 2 News meridijani 200 broj promocija 6 News meridijani 200 broj promocija 5 News meridijani 200 broj promocija 4 News meridijani 200 broj promocija

Dvjestoti broj časopisa ''Meridijani'' svečano je predstavljen 20. ožujka 2018. godine u punoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu. „Usprkos svim nedaćama koja muče hrvatsko izdavaštvo i problemima s financiranjem svih izdanja kuće Meridijani, i dalje nalazimo nalazi načina da ustrajemo“, rekla je na predstavljanju Petra Somek, urednica časopisa. Časopis ''Meridijani'' 19 je godina izlazio mjesečno, a posljednjih pet godina izlazi dvomjesečno. Riječ je o časopisu kojeg kao dodatnu literaturu u školama preporučuje i mjerodavno ministarstvo, a od sličnih stranih izdanja razlikuje se po tome što je u cijelosti djelo domaćih autora i što se sve teme, domaće i strane, pišu s hrvatskog gledišta i u usporedbi s našim prilikama.

Na predstavljanju 200. broja govorili su neki od dugogodišnjih suradnika Meridijana. Davor Rostuhar prisjetio se desetaka svojih reportaža za taj časopis, od džungli Papue – Nove Gvineje do ledenih prostranstava Sibira i Antarktike. Siniša Golub nadahnuto je govorio o svojim putopisnim člancima iz američkih nacionalnih parkova, a Hrvoje Dečak opisao je kako je došlo do pokretanja dviju stalnih rubrika – intervjua s istaknutim znanstvenicima i prikaza lokaliteta koji mogu biti uzor u prezentaciji naše baštine. Povjesničar Hrvoje Gračanin najavio je nove portrete slavnih povijesnih ličnosti, kojih je dio izdan i u posebnoj istoimenoj knjizi, a fotograf Romeo Ibrišević živopisno je ocrtao svoju potragu za ekološkim „crnim točkama“ naše domovine. Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić izrazio je zadovoljstvo što se na naslovnici jubilarnog broja našla reportaža o tom gradiću u koji je Škvarić pozvao nazočne da „dođu živjeti zato jer žele, a ne zato što moraju“.

Akademik Dragutin Feletar prisjetio se početaka časopisa i naglasio domoljubni motiv, ali je upozorio i na „sumrak Gutenbergove galaksije“ koji pogađa i izdavaštvo. Ipak je izrazio čvrstu namjeru da se nastavi razgranata djelatnost čitave izdavačke kuće, koja s malim snagama izdaje u prosjeku gotovo dvije knjige mjesečno, a s tim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veći nakladnici. – H. D.

Fotografije: Romeo Ibrišević