Novosti

Predstavljena knjiga Arheološki genom Podravine

News cimindsc08700
News cimindsc08700 News predstavljacidsc08717 News publikadsc08713 News cimin s uzvanicimadsc08727 News cimin  petra somek  galinec  feletar dc08704 News prava ekipadsc08737

U galeriji Mijo Kovačić u Koprivnici, 26. travnja 2022. u 19 sati, predstavljena je nova knjiga u izdanju izdavačke kuće Meridijani „Arheološki genom Podravine” autora dr. sc. Roberta Čimina, ravnatelja Muzeja grada Koprivnice. Uz autora, o knjizi su govorili: dr. sc. Tajana Sekelj Ivančan, s Instituta za arhelologiiju, prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i akademik Dragutin Feletar, urednik knjige. Predstavljanje je moderirala nakladnica Petra Somek, a posjetitelji su mogu uživati i u titrajima, vibracijama i zvukovima cimbala ili cimbule - glazbenog instrumenta koji je u Hrvatskoj najpopularniji upravo u Podravini. Glazbeni program priredio je cimbalaš Tomislav Zvonar, a predstavljanje je upriličeno točno na 40. rođendan autora (rođen je u Koprivnici, 26.4.1982.)!

Knjiga Roberta Čimina po prvi puta na sveobuhvatan način prezentira srednjovjekovu povijest Podravine, na temelju arheoloških nalaza i povijesnih dokumenata, a pobliže je određuje podnaslov: „Razvoj i prostorna organizacija srednjovjekovnih posjeda na području Gornje Komarnice“. Knjiga temeljito prikazuje najvažnija arheološka istraživanja tog prostora – i to od Bjelobrdske kulture do sredine 16. stoljeća - koje je autor (zajedno sa suradnicima) na 383 lokaliteta (!) provodio u posljednjih 10 godina. Na istraživanju te arheološke baštine autor Robert Čimin je i doktoriro 2020. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, pa ova obimna knjiga zapravo predstavlja skraćenu verziju njegove disertacije, prilagođenu monografskome tisku. Knjiga je tvrdo ukoričena, bogato grafički opremljena raznim slikovnim, nacrtnim i kartografskim prilozima, koji nove podatake i znanstvene spoznaje približavaju širem čitateljstvu. 

Zahvaljujemo predstavljačima, koji su zaključili da knjiga ‘’Arheološki genom Podravine” pripada u temeljna povijesna i arheološka izdanja o Podravini, kao i svim posjetiteljima koji su svojim nazočnošču uveličali svečano predstavalje knjige. Hvala i članovima Povijestnog društva na dolasku. Zahvaljujemo našem malom timu suradnika i svima koji su na bilo koji način doprinjeli nastanku ovog izdanja.

Na kraju zahvaljujemo i autoru Robertu Čiminu, koji je u ovu knjigu utkao puno znanja, arheoloških i drugih vještina, kao i svoju veliku ljubav prema zavičaju. Knjiga je nastala kroz tri godine intezivnog svakodnevog rada autora, te pokazuje kako suvremena Podravina svoje nasljeđe (gene) ima su srednjem vijeku. Arheološkim istraživanima autor je prvi puta dijagnosticirao i oko 40 posto mjesta za koja se znalo da postoje (u povijesnoj topografiji) ali njihov stvarni smještaj u prostoru još nije bio točno utvrđen. Nadamo se da ćete listajući ovo naše izdanje osjetiti da je rađeno sa puno ljubavi, pažnje i osjećaja za prave vrijednosti. Recenzent knjige prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, zaključio je kako je knjiga Roberta Čimina - Bibilija razvijenog i kasnog srednjeg vijeka Podravine!