Novosti

Predstavljena monografija „Crveni križ Samobor [1902. - 2022.]“

News 8. pc010052
News 8. pc010052 News 7. anica granetic kufrin c010017 News petra somek  c010040 News 12. img 7562 News  c010266 News 9. c010121

U Centru za mlade Bunker u Samoboru 1. prosinca 2023. predstavljena je monografija o povijesti i djelovanju Crvenog križa u Samoboru u izdanju Meridijana. Ovo djelo pripada skupini rijetkih radova koji se bave organizacijom Crvenog križa u Hrvatskoj, pri čemu se čak ni mnogo veće sredine, poput najvećih hrvatskih gradova, ne mogu pohvaliti time da je povijest njihovih organizacija Crvenog križa monografski obrađena.

Autori poglavlja koja donose povijesni pregled svih dosadašnjih najvažnijih spoznaja o povijesti Crvenog križa u Samoboru, od kraja 19 stoljeća do današnjih dana, su povjesničar Nikola Cik, novinar i predsjednik samoborskog Crvenog križa Eduard Kirschenheuter i ravnateljica samoborskog Crvenog križa magistra sestrinstva Anici Francetić-Kufrin. Treće poglavlje knjige pod naslovom „Svjedočanstva - naši doživljaji Crvenog križa“ donosi razgovore s više od 40 osoba koji su vođeni tijekom dvije godine s nekim od najvažnijih živućih aktera, profesionalaca i volontera, pojedinih dobrovoljnih darivatelja krvi i donatora samoborskog Crvenog križa. Razgovore je vodio novinar Hrvoje Dečak, uz neznatnu pomoć urednice knjige Petre Somek.

„Samobor je ovom monografijom dobio kvalitetnu monografsku obradu povijesti lokalne organizacije Crvenoga križa kakvih je u Hrvatskoj ionako premalo, što je šteta jer je riječ o jednoj od najvažnijih humanitarnih ustanova u povijesti“, stoji u recenziji povjesničara dr. sc. Hrvoja Gračanina.

U izazovnim vremenima današnjice ideja Crvenog križa o pomaganju i međusobnoj solidarnosti ostaje trajno živa. Zato vjerujemo da će ova knjiga potaknuti mnoge da razmisle koliko je tanka linija između uspjeha i neuspjeha, bogatstva i siromaštva, onih koji imaju i onih koji nemaju. Zaključimo mišlju koju smo čuli od mnogih junaka priče o samoborskom Crvenom križu: kada pomažemo drugima, i sami postajemo puno bogatiji.