Novosti

Profesor izabrao struku zbog 'Meridijana'

News sisak 1
News sisak 1 News sisak 2 News sisak 3 News sisak 4

Obilježavajući 25. godišnjicu izlaženja, časopis „Meridijani“ i čitava istoimena izdavačka kuća sinoć, 8. svibnja predstavili su se Siščanima u Narodnoj knjižnici i čitaonici „Vlado Gotovac“. Časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“ distribuira se putem pretplate i većih knjižara, a o njemu su govorili urednica i direktorica Petra Somek, novinar i urednik Hrvoje Dečak i stalni suradnik, geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac. Bilo je riječi o tri ovogodišnja broja časopisa, s glavnim temama o Dravi, Malti i Ciudadu de Méxicu.

Ugodno druženje bilo je prigoda i za zanimljive susrete. Tako se publici samoinicijativno obratio dr. sc. Domagoj Sremić, profesor povijesti i geografije koji predaje u sisačkoj gimnaziji čitatelj je „Meridijana“ još od školske dobi, a sada ih koristi za dodatnu nastavi. Rekao je da je studij izabrao upravo potaknut dugogodišnjim čitanjem „Meridijana“ i pozvao nazočne da budu vjerni tom časopisu. U publici su, uz domaćina, gđu. Vesnu Ivanković iz sisačke knjižnice, bili stari i mladi, a s uredništvom su se uz ostale susreli supružnici Snježana i Miljenko Jakšić, koji su redoviti pretplatnici „Meridijana“ i dosad su proputovali 25 europskih zemalja, mnoge na poticaj tog časopisa. Dapače, novčano su pomogli ekspediciju jednog od glavnih suradnika „Meridijana“, Davora Rostuhara, na Južni pol.

Fotografije (snimio Hrvoje Dečak):

1. Urednica Petra Somek s profesorom sisačke gimnazije dr. sc. Domagojem Sremićem

2. Bračni par Miljenko i Snježana Jakšić (na slici s urednicom Petrom Somek) mnogo putuje, često na poticaj tema iz „Meridijana“

3. Uvodno se publici obratila Vesna Ivanković iz sisačke knjižnice

4. Po jedan ovogodišnji broj „Meridijana“ nazočni su dobili na dar