Novosti

Promocija aktualnog, 223. „križevačkog“ broja Meridijana, posvećenog tom gradu

News glavna
News glavna News 2 News 4 News 20221212 194743 News maja News 20221212 195146

Oduševljenje se dalo „napipati“ u Gradskoj knjižnici ‘’Franjo Marković’’ u Križevcima 12. prosinca 2022., na promociji aktualnog, „križevačkog“ broja Meridijana, posvećenog tom gradu; prije toga su Petra Somek i Hrvoje Dečak gostovali na Radiju Križevci kod voditeljice Jelene Ivšić i urednika Vedrana Delića. 

U knjižnici nam se priključio naš dragi profesor Tihomir Marjanac s predavanjem o križevačkom meteoritu, pronađenom 2010., zatim o novom, prvom Kozmološkom centru u Hrvatskoj sa zvjezdarnicom u Križevcima, ali i asteroidu koji je „pokopao“ dinosaure, što je tema našeg idućeg, 224. broja! 

Petra je predstavila najnovije, reprezentativne knjige Meridijana "Naše zlatne ruke" o tradicijskim i umjetničkim obrtima u okrilju Hrvatske obrtničke komore, zatim "Radost Pariza" te interaktivnu monografiju "Varaždin su ljudi". Kao povjesničarka umjetnosti osobito je istaknula mnoštvo crkvi i crkvica Križevaca i kalničkoga kraja, uz sugestiju da bi čuvena crkva Sv. Križa ponekad mogla biti i - otvorena za posjet. Hrvoje, autor teme o Križevcima u Meridijanima, dotaknuo je i svoje bliske obiteljske veze s Velikim Ravnom kod Križevaca te spomenuo njegove značajne ljude, od kojih su neki uvelike zadužili i Križevce.

Zadovoljstvom su sjali ravnateljica knjižnice Marjana Janeš-Žulj, moderatorica Maja Petračija, mladi križevački pročelnik Sandro Novosel uime gradonačelnika Marija Rajna te predsjednik uprave „Radnika“ Mirko Habijanec - čovjek koji je zasadio milijun stabala! Svi su nadahnuto govorili o Križevcima i Meridijanima, a Sandro nas je pohvalio za „vrlo odličan posao“. Hvala vam, Križevci! 

(Glavna slika, slijeva: slikar Zoran Homen, Mirko Habijanec sa suprugom, Marjana Janeš-Žulj, Maja Petračija i Hrvoje Dečak)