Novosti

Promovirana knjiga „Lovište Repaš“ Zvonimira Ištvana

News puna dvorana img 7521
News puna dvorana img 7521 News zvonimir istvan img 7546 News ksenija ostrizimg 7518 News petra somek  zvonimir istvan i predstavljaci img 7515 News rogisti img 7510 News petra s obitelji istvan img 7552

Nakladnička kuća Meridijani i Hrvatske šume u Koprivnici su upriličili predstavljanje knjige „Lovište Repaš“, diplomiranog inženjera šumarstva Zvonimira Ištvana. Predstavljanje se održalo 30. studenog 2023. godine, u 18:00 sati, u dupkoj punoj galeriji Mijo Kovačić u centru Koprivnice. Uz autora Zvonimira Ištvana o knjizi, lovištu i šumi Repaš govorili su sadašnji ravnatelj koprivničke podružnice Hrvatskih šuma gospodin Damir Felak, prof. dr. sc. Krešimir Krapinec, jedan od recenzenta knjige – redoviti profesor na Šumarskom fakutetu sveučilišta u Zagrebu te gosp. Mirko Kovačev iz Kalinovica, bivši voditelj uprave šuma Podružnice Koprivnica, za čijeg vremena je knjiga nastajala, a koji je napisao i predgovor izdanju. Moderatorica predstavljanja bila je Petra Somek, direktorica Izdavačke kuće Meridijani.

Knjiga Zvonimira Ištvana opisuje povijest jednog od najzačajnijih lovišta u Sjevernoj Hrvatskoj, koja je duga gotovo 150 godina i pošla je kroz čitav niz promjena od feudalnog sustava do najnovijeg doba u kojem se šumarstvom i lovstvom na području šume Repaš gospodari na ekstezivan, održiv način, prema svim današnjim postulatima i ekološkim direktivama EU. U hrvatskoj historiografiji analiza povijesti lovstva relativno je zanemarena tema, pa je ova knjiga hvale vrijedan prinos povijest lovstva i lokalnoj povijesti Prekodravlja. Velika vrijednost ove knjige je što ćemo nakon čitanja spoznati da opstanak vrsta divljih životinja u velikoj mjeri ovisi o naporima profesionalnog lovnog gospodarenja.

Na naslovnici knjige našao se umjetnički prikaz jelena - rad hrvatskog slikara Otona Ivekovića iz 1899. godine, a koji je odstrijeljen u šumi Repaš – jedinstvenoj šumi hrasta lužnjaka u istočnom Prekodravlju. Hvala svima na dolasku i svima koji su na bilo koji način doprinjeli da ova knjiga ugleda svijetlo dana. Predstavljanje je počelo uz Fanfare rogista Lovačkog saveza Koprivničko-Križevačke Županije iz Virja, koji su izveli još tri prigodne instrumentalne skladbe i oduševili publiku.

Foto: Petra Somek i uzvanici