Novosti

Putujte s novim, 214. brojem Meridijana!

News meridijani 214
News meridijani 214

Evo nas na početku još jedne godine, već 27. u životu vaših i naših Meridijana! Ne mora biti da su vam se 2020. događale samo loše stvari, ali svi vjerujemo da će nova 2021. ipak biti bolja!

Tema našeg 214. broja je Čukotski poluotok: jedno od onih mjesta „na kraju svijeta“, ili, ako vam je draže, na dodiru svjetova – Euroazije i Amerike. Sveučilišna profesorica geografije Željka Šiljković bila je tamo ljeti, kada je danju tek oko 10 stupnjeva, a pročitajte njezinu reportažu o krajnjoj točki Euroazije i ruskom istraživaču koji je tamo prvi dopro još 1648. godine, o tome kako se provela u lovu na kitove i što je sve doznala o dalekom narodu Čukča...

Akademik Dragutin Feletar u svojoj rubrici Hrvatska kroz statistiku komentira Nacionalnu razvojnu strategiju Hrvatske do 2030. godine i pita se hoće li „pasti“ na jednom gorućem problemu. S našim glavnim urednikom imamo i intervju Meridijana, a povoda su najmanje dva: njegova osamdesetogodišnjica i proglašenje počasnim građaninom Koprivnice. Pročitajte što utemeljitelj Meridijana misli o današnjem studiju geografije, radu u HAZU, novinarstvu danas, političkom trenutku Hrvatske, digitalnim udžbenicima i nastavi online, zašto je teško voditi PMF u Zagrebu, a doznajte i što sve radi Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, zašto su gotovo svi u obitelji Feletar geografi, što profesor Feletar pokloni svakome tko ga posjeti i doznajte iz prve ruke presjek njegove nesvakidašnje, bogate i razgranate biografije, koju prvi put donosimo na stranicama našeg časopisa!

Studentica geografije Klara Somek piše o plastici u moru i mogućim rješenjima tog velikog problema, a geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac uhvatio se čak triju tema – havarija naftnih i plinskih platforma, Golfske struje - čiji je protok 250 puta veći od  svih rijeka zajedno koje utječu u Atlantik - i neobičnih crnih kuglica kojima je Los Angeles riješio jedan svoj velik problem!

Pišemo i o najvećim panoramskim kotačima na svijetu, a tu su i druge teme: južnotalijanska Matera i drevni Sassi s crkvama u špiljama, najveća ledena špilja na svijetu Eisriesenwelt kod Salzburga, UNESCO-ova Puebla u Meksiku i njezina skrivena divovska piramida Cholula, divljina Paracasa i Ballestasovih otoka u Peruu te najveće vjersko okupljanje na planetu, hinduski festival Kumbh Mela, gdje drugdje nego u - Indiji.

Naša Lara Černicki otkriva vam ljepote Bijele i Karišnice, rijeka koje utječu u Karinsko more, a profesor Hrvoje Gračanin nejveće zanimljivosti iz biografije Galilea Galilea, jednog od prvih znanstvenika koji je svoje teorije provjeravao pokusima.

Naravno, nastavljamo još dva serijala: u „Ljubavi oko svijeta“ Davora i Anđele Rostuhar pročitajte u kojoj zemlji je 90 % svih brakova ugovoreno i kojim argumentima ih brane oni koji nisu sami birali životnog suputnika, a u „Najljepšim europskim knjižnicama“ Dubravke Volenec upoznajte čuvenu biblioteku u Dublinu.

I ne zaboravite rubrike Geo info, Planet internet i Iza kulisa Meridijana!

Ostanite i dalje naši pretplatnici, poklonite pretplatu dragoj osobi. Naša izdanja kupite putem webshopa Meridijana ili u većim knjižarama. Ne zaboravite, kontakti za pretplatu ili kupnju su meridijani@meridijani.com ili telefonom radnim danom od 9 do 17 sati na 01-3362-367, odnosno 098-263-534!