Novosti

U Đurđevcu predstavljena nova knjiga Nikole Cika

News nikola cik 01
News nikola cik 01 News nikola cik 02 News nikola cik 03

U potpuno ispunjenoj dvorani Gradske knjižnice u Đurđevcu je, 1. travnja 2016. godine, predstavljena knjiga mladog povjesničara Nikole Cika „Ekohistorija Đurđevca i Virja u drugoj polovini 18. stoljeća“. Uz Meridijane, knjigu su izdali suizdavači Ogranak Matice hrvatske u Đurđevcu i Društvo za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju.

Sadržaj knjige predstavio je urednik, izv. prof. dr. sc. Hrvoje Petrić, koji je govorio i o metodologiji kojom je autor pristupio radu na temama vezanim uz povijest okoliša i međusobnog utjecaja ljudi i okoliša na širem prostoru Đurđevca i Virja tijekom druge polovine 18. stoljeća. Jedan od recenzenata knjige, izv. prof. dr. sc. Velimir Piškorec, rekao je da je knjiga važan doprinos poznavanju prošlosti naselja u Đurđevačkoj Podravini te naglasio doprinos ovoga rada lingvističkim, ekolingvističkim i sličnim istraživanjima. Također je pohvalio jednostavnost stila kojom je knjiga pisana te joj nagovijestio dobar prijem kod čitatelja, kojima će zasigurno biti korisna i zanimljiva.

O značenju knjige govorio je glavni urednik „Meridijana“ Dragutin Feletar, koji je pohvalio autorovu studioznost te izrazio zadovoljstvo što u ovome dijelu Podravine stasaju mladi istraživači od kojih se očekuju novi doprinosi hrvatskoj znanosti.

S predstavljanja knjige (s lijeva): Dragutin Feletar, autor Nikola Cik, Hrvoje Petrić, Velimir Piškorec.