Novosti

U Gradskoj knjižnici u Đurđevcu, pred Prvi maj, predstavljena je knjiga „Nauči pisati nepismene“

News nepismeni
News nepismeni News djurdjevac preds. img 7820 News kruselj  senjan  somek  img 7829 News svikaimg 7842 News promocijaimg 7836 News senjan  somek  obitelj img 7860

U petak 28. travnja 2023. godine, u 18 sati u Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena je nova knjiga u izdanju Meridijana "Nauči pisati nepismene" dr. sc. Saše Senjana, profesora povijesti i geografije u Osnovnoj školi Đurđevac. Danas srećom, u Hrvatskoj imamo takav sustav obrazovanja, da gotovo nemamo nepismenih osoba, no nekoć nije bilo tako. Autor analizira kampanje opismenjavanja stanovništva sjeverne Hrvatske koje je provodila Jugoslavija nakon Drugog svjetskog rata, od 1945. do 1952. godine. Narodno prosvjećivanje bila je naime i tema autorovog doktorata na Odsjeku za povijesti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je sada prerađen u ovu obimnu knjigu (ima 384 stranice).

Od moderatorice i urednice knjige Petre Somek, moglo se ćuti da je danas stopa pismenosti u svijetu 87% posto, što znači da je gotovo 9 od 10 osoba širom svijeta pismeno, no ne tako davno 1820. godine – stopa pismenosti bila je svega – 12%.Povjesničar, novinar i izv. prof. dr. sc. Željko Krušelj, sa sveučilišta Sjever, predstavio je sadržaj knjige te iscrpno opisao političke i društvena prilike te izuzetno teške gospodarske prilike koje su tada vladale u poslijeratnoj Jugoslaviji. U razgovoru koji je urednica vodila s autorom knjige, uzvanici su mogli doznati kao je autor došao na ideju istraživanja teme opismenjavanja stanovništva, po kojoj je to znački knjiga dobila ime, kako je autoru bilo raditi na arhivskoj građi, koji je problem prilikom istraživanja najduže rješavao, u kolikoj je mjeri u socijalističkoj Jugoslaviji bilo nerealnog prikazivanja uspjeha opismenjavanja i druge zanimljivosti.

Na predstavljaju publiku je u ime gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija, pozdravio Martin Mahović, a u glazbenom dijelu programa sudjelovali su učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Koprivnica – područno odjeljenje Đurđevac: Jakov Peršić, Ema Biletić, Jakov Ovnić, Tomislav Hontić i Niko Pintar. Hvala svima na dolasku i sudjelovanju, a na pozivu i gostoprimstvu osobito zahvaljujemo ravnateljici gradske knjižnice Đurđevac - Bernardi Ferderber.

Foto: Klara Somek