Novosti

U novom, 220. broju Meridijana - Egipatske piramide

News mer2203d
News mer2203d

Prvi ovogodišnji proljetni, 220. broj Meridijana za ožujak i travanj ima glavnu temu Egipatske piramide. Posjetite s nama drevni Memfis i njegove nekropole među kojima su i Khufova (Keopsova), Khafrina (Kefrenova) i Menkaurinova (Mikerinova) piramida u Gizi – jedina sačuvana čuda Starog svijeta. Obišli smo i nekropole Sakkaru, Abusir i Dahšur. Doznajte o njihovoj povijesti, novim spoznajama o građenju, ali i današnjem ugođaju oko piramida, nametljivim trgovcima i mnogim korisnim savjetima za posjet!

Akademik Dragutin Feletar komentira dramatične rezultate hrvatskog popisa stanovništva, a dr. sc. Klementina Batina iz Odsjeka za etnologiju HAZU govori o mukotrpnom radu na objavljivanju knjiga o našoj etnološkoj baštini te o budućem Ekomuzeju Bistra kraj Zagreba koji će čuvati jedistven nakit – bistranske kraluše i kravate.

Ronimo oko čudesnog koraljnog otoka Sipadana u Maleziji, patimo od visinske bolesti u La Pazu, probijamo se kroz močvaru NP Congaree u SAD-u a tu je i spektakularna fotopriča o nacionalnim parkovima Amerike. U Parizu predstavljamo fascinantnu interpolaciju Renza Piana - Zakladu Jérôme Seydoux-Pathé, pravi muzej nijemog filma. Začudna je i palača Danske kraljevske i nacionalne knjižnice u Kopenhagenu – „Crni dijamant“. Otkrivamo zašto i dalje tone Venecija i zbog kojeg kobnog razloga je to sve brže, ali i planove za njezin spas.

Na grčkom otoku Ikariji zanimalo nas je i zašto tamo žive najdugovječniji ljudi na svijetu, a naš poznati operni pjevač Armando Puklavec predstavlja nam Solun u kojem je često angažiran. Doznajte i što sve poduzima hrvatski počasni konzul u Krakovu, Paweł Włodarczyk, čijom je zaslugom otvoren i park Mala Hrvatska.

U Lijepoj Našoj kao glavnu temu detaljno smo obišli novi muzej nematerijalne baštine u Starom gradu Čakovcu – Riznicu Međimurja, koji u podrumima krije posebna iznenađenja. Bili smo i uz tajanstvene bunare Rajčica usred Dalmatinske zagore i na slikovitim utvrdama Omiša na liticama Omiške Dinare.

Slavna povijesna ličnost veliki je isusovački istraživač i misionar iz 18. stoljeća, Varaždinac Ferdinand Konšćak - utemeljitelj meksičke Donje Kalifornije.

Pretplatite sebe ili dragu osobu na Meridijane i sretno!