Novosti

U novom, 222. broju Meridijana vodimo vas u drevni iranski Jazd!

News meridijani 222 novosti
News meridijani 222 novosti

Nakon ljetne stanke opet donosimo pregršt atraktivnih reportaža. U novom broju Meridijana za rujan i listopad 2022. glavna tema je Jazd, drevni grad u Iranu na UNESCO-ovu popisu. Jedan od najočuvanijih pustinjskih gradova svijeta, nekad je bio središte zoroastrijanske kulture. I danas se u njemu divimo građevinama poput tzv. hvatača vjetra – „klima uređaja“ iz davnine.

Akademik Dragutin Feletar piše o centralizaciji Hrvatske u kojoj se iz Zagreba i okolice upravlja sa 66% ukupnog prihoda, dok akademkinja Željka Čorak tumači zašto smatra da je urbanizam izumrla disciplina.

Vodimo vas u bisere egipatske Zapadne pustinje – veliku oazu Sivu i najveće takvo nalazište fosila na svijetu, Dolinu kitova, koju štiti i UNESCO. Nadalje, tu je insajderski vodič po živopisnom marokanskom gradu Marrakechu, priča o siromašnom životu u Sudanu kroz portrete stanovnika te nešto sasvim drugačije – obilazak Hadrijanova zida u Engleskoj, nekad najsjevernije granice Rimskoga Carstva.

Hrvatska? Bili smo u Malinskoj gdje su na rivi upravo otvorili prekrasan interpretacijski centar maritimne baštine DUBoak. U Požegi smo obišli tamošnju gradsku knjižnicu, novi biser arhitekture koji uzbudljivo spaja staro i novo, a kroz Dugo Selo provela nas je Karmela Vukov-Colić, odnedavno direktorica tamošnje turističke zajednice. Tu je i raskošna reportaža o Hrvatskoj Kostajnici.

Pišemo o soli, nezamjenjivom mineralu koji život znači, a iz povijesti donosimo portret najvećeg seizmologa 20. stoljeća – našeg Andrije Mohorovičića – koji je napokon dobio spomenik i u Zagrebu, na Griču pokraj DHMZ-a.

U novim Meridijanima nađite i dvije teme vezane uz FIJET Croatia – naš ogranak međunarodne udruge turističkih novinara. Čitajte i dalje naš časopis – pretplatite se ako još niste – i potražite zanimljive knjige u izdanju Meridijana!