Novosti

Umro je naš akademik Dragutin Feletar

News dragutin feleletar
News dragutin feleletar

Nakon teške upale pluća s kojom se stoički nosio nekoliko tjedna, u koprivničkoj bolnici, jučer navečer (21. lipnja 2023. godine) u 82. godini života umro je naš dragi profesor, osnivač i glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće Meridijani, akademik Dragutin Feletar. Kao geograf, povjesničar, sveučilišni profesor, novinar, publicist, nakladnik, urednik, prosvjetitelj… bio je rijedak primjer intelektualca širokih obzora koji je mnogo čemu izlazio je izvan okvira određenih zvanjem i zanimanjem.

Rođen u Velikom Otoku (pokraj Legrada) 10. srpnja 1941. godine, djetinjstvo je proveo u voljenoj Donjoj Dubravi, gimnaziju pohađao u Varaždinu, djelovao u Čakovcu, a veći dio radnog vijeka proveo je u Zagrebu i Koprivnici u kojoj je živio. Doktorirao je na zagrebačkom PMF-u 1982., na kojem je izgradio bogatu sveučilišnu karijeru: od docenta do redovitog sveučilišnog profesora u trajnom zvanju, pročelnika Geografskog odsjeka, prodekana i dekana. Akademika Feletara pamtit će generacije studenata koji su po njegovim vodstvom učili: Uvod u geografiju, Industrijsku geografiju, Geografiju Afriku i Geografske osnove statistike.

Njegova bibliografija broji oko 80 autorskih ili koautorskih knjiga, oko 30 udžbenika iz geografije, više od 280 znanstvenih, stručnih i popularnih radova, više od dvije tisuće novinskih članaka, a sudjelovao je na preko 150 znanstvenih skupova te održao više stotina javnih predavanja.

Za člana suradnika Hrvatske znanosti i umjetnosti izabran je 2006, a za redovitog člana HAZU 2016. godine. Cijelog života je nešto organizirao i osnivao. Bio je osnivač i predsjednik brojnih društava te Veliki meštar Družbe Braća Hrvatskoga zmaja.

Profesor Feletar bio je i vrlo agilan urednik brojnih knjiga, časopisa za popularizaciju znanosti Meridijani, znanstvenih časopisa, ali i izdavač. Čitav njegov život vrtio se oko knjiga i časopisa, koje je obožavao pisati, publicirati, ali i dijeliti. Tko kod je došao u posjet u njegovu kuću u Koprivnici, iz njegove velike biblioteke nikad nije otišao bez darovane knjige.

Naš profesor uvijek se isticao marljivošću, upornošću, neopisivom energijom, optimizmom, znanjem i jednostavnošću. Bio je veliki zaljubljenik u Međimurje, Podravinu, u kajkavsko narječje i međimursku popevku, no prije svega volio je Hrvatsku. Bio je iskren rodoljub, proljećar (1971.), a osobito je njegovao kult naših plemićkih rodova Zrinskih i Frankopana.

Izdavačka kuća Meridijani oprašta se od svog voljenog profesora, našeg istinskog spiritus mouvensa, akademika Dragutina Feletara citiranjem dviju njegovih kajkavskih pjesama iz zbirke „Zebrani versi“ (Meridijani, 2018.), jer mnogi ne znaju da je među ostalim, autor i nekoliko knjiga kajkavske poezije i putopisa:

Risati bi štel
Gaji so pobegli v hlad / Čez stebla sonce trešči / Drava v dalijini šumi / Risati bi štel.
Beli drum me pelja / Po dragi grudi / Ftice mi mašo / Risati bi štel.
Stare hiže i grunti / Poznata lica na ljesi / Mama z orehnjačom / Risati bi štel.
Za pečjom venec luka / Zipka na najži / Soza v japinim jočima / Risati bi štel.
Kak je srečen on / Koji risati zna / Al ja vam samo morem reči / Risati bi štel. (1975.)

Biti srečan, kaj je to (Maloj Petri)
Biti srečen / Kaj je to / Morti oditi / Od sega / Pobeči z svojega / Grunta.
Biti srečen / Kaj je to / Morti zrušiti / Senje z škednja / Vudriti življenje / Po plječi.
Biti srečen / Kaj je to / Morti zmišljuvati se / Na ljubav prvu / A se drugo / Hititi f krej.
Biti srečen / Kaj je to / Kaj je, zapraf, to / To ništo mi ni / Mogel reč / I tak išče / Sreču iščem / Po belom svetu hodeč. (1975.)

Laka mu bila hrvatska zemljica, u raj poveli ga anđeli!

Posljednji ispraćaj održat će se u subotu, 24. lipnja 2023. godine, u 14:00 sati na mjesnom groblju u Donjoj Dubravi u Međimurju. Misa zadušnica održat će se nakon sprovoda u mjesnoj Crkvi sv. Margarete.