Novosti

Već 25 godina s čitateljima

News dsc08365
News dsc08365 News meridijani wds6791 News p1160003 News p1160019 News p1160023 News petra somek  petar feletar  dacak  marjanac wds6798

Punih četvrt stoljeća neprekidnog izlaženja slavi časopis za zemljopis, povijest, ekologiju i putovanja „Meridijani“, čiji je najnoviji, 204. broj za siječanj i veljaču, 16. siječnja 2019. predstavljen u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. U jubilarnoj godini svaki novi broj časopisa, bit će javno predstavljen u gradskim knjižnicama diljem Hrvatske. Meridijani se distribuiraju putem pretplate, a prodaju se i u većim knjižarama.

Na predstavljanju u Zagrebu, urednica časopisa Petra Somek govorila je o glavnoj temi broja, rijeci Dravi i ispričala zanimljivosti koje većina šire publike ne zna. Spomenula je posljednju temu nedavno preminulog mr. Milana Sijerkovića za „Meridijane“, a riječ je o budućnosti klimatskih promjena. Posjetiteljima je približila i temu o japanskoj regiji Kansai, zatim likovni prilog Danijela Srdareva, napis o endemskoj podmorskoj biljci Sredozemlja, Posidoniji oceanici koju u nas zovu i lažina, o ekološkom zagađenju u Biljanima Donjim kod Zadra, portretu velikog ruskog istraživača i humanista Nikolaja Mikluho-Maklaja te o drugim stalnim rubrikama.

Novinar „Meridijana“ Hrvoje Dečak govorio je o svojoj reportaži o Grazu, intervjuu s povjesničarom i strastvenim egiptologom doc. dr. sc. Mladenom Tomoradom, reportaži o šarenoj planini Vinicunci u Peruu koja je otkrivena 2013. godine zbog topljenja vječnog snijega te o napisu o turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju TIKA, koja od 2016. pomaže i u Hrvatskoj. Spomenuo je i najavu ovogodišnjih događanja u NP Krka.

Geolog prof. dr. sc. Tihomir Marjanac objasnio je da cunamiji nastaju zbog potresa, ali i podmorskih klizišta te je, govoreći o svojem članku posvećenom posljednjim cunamijima u Indoneziji najavio i tekst o davnom cunamiju koji je poharao sjeverni hrvatski Jadran.

Dr. sc. Petar Feletar s puno strasti opisao je posjet berbi i preradi vrhunskih maslina u Istri, a reportažu o tome napravio je s glavnim urednikom časopisa, akademikom Dragutinom Feletarom.

Fotografije: Romeo Ibrišević, Petar Feletar i Hrvoje Dečak