Novosti

Zašto ta zaštita prirode

News zasto ta zastita prirode
News zasto ta zastita prirode News riverside knjiga vidljivost News parkovi i priroda

Druga knjiga Meridijana i Međimurske prirode u istoj godini

Iz tiskare je poslan u život još jedan naslov u izdanju Meridijana i Međimurske prirode: „Zašto ta zaštita prirode“. Iza te duhovite igre riječi krije se već druga od dvije knjige koje su ove, 2022. godine, zajednički izdali Meridijani (unutar svoje Biblioteke Geographia Croatica) i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode (u Biblioteci Kockavica). Naslov govori sve: na konkretnim primjerima tumači se što sve, zašto i kako rade ljudi čiji je posao štititi prirodu ili to čine kao dragocjeni volonteri. Urednici knjige su mr. sc. Siniša Golub i Petra Somek.

I ovo djelo, sa sažecima i objašnjenjima slika na engleskom i mađarskom, nastalo je u sklopu jednog mađarsko-hrvatskog prekograničnog EU projekta, nazvanog Riverside. Kako je knjiga financirana europskim novcem, neće biti u slobodnoj prodaji, ali ljubitelji prirode mogu ju dobiti od JU Međimurska priroda (Trg međimurske prirode 1, Križovec, 40315 Mursko Središće, telefon 040/866-297, e-pošta: pisarnica@medjimurska-priroda.info).

Djelo je popularnog izgleda i formata, s obiljem lijepih i atraktivnih fotografija, ponekkom shemom, objašnjenjima... O lepršavosti kojom je knjiga pisana govore  naslovi njenih poglavlja: Nada je ta pernata stvar, Projekt 111 duplji, Planet Deponija (...), Međimurski „lovci na krokodile“, Invazivac na tanjuru... Među njenim koricama je širok pregled dobre prakse u upravljanju zaštićenim područjima prirode na sjeveru Hrvatske, u Regionalnom parku Mura-Drava te u područjima Natura 2000.

Autori svih tekstova i fotografija su djelatnici javnih ustanova za zaštitu prirode, pa je knjiga preslika konkretnih izazova s kojima se oni i njihove kolege svakodnevno nose. Prikazana su i postignuća kojima se ilustriraju male, ali važne pobjede.

Iako nije udžbenik, „Zašto ta zaštita prirode“ dragocjen je putokaz i priručnik svima koji bi željeli raditi u zaštiti prirode. Jednako će, ako ne još više, biti zanimljiva onima koje interesira dublji uvid u tu složenu djelatnost na lokalnoj i regionalnoj razini – od zastrašujuće administracije do teških, ali uzbudljivih akcija na terenu, u samoj prirodi!