Tri rukopisne pesmarice s Priloka

Tri rukopisne pesmarice s priloka

Ivan Zvonar

236 stranica
Meki uvez s klapnama
14,8 x 21 cm
75 kuna (9,95 eur)

Uz izdavanje znanstvenog časopisa Donjomeđimurski zbornik, krajem 2015. godine Meridijani su pokrenuli i izdavanje biblioteke Donjomeđimurskog zbornika kako bi još više potaknuli znanstvena istraživanja o kraju između Mure i Drave.

U prvoj knjizi iz te serije, Ivan Zvonar, jedan od najboljih istraživača povijesti književnog i narodnog stvaralaštva sjeverozapadne Hrvatske, prikazao je tri rukopisne narodne pjesmarice iz Preloga. Ovaj žanr narodnog stvaralaštva, u kojem prevladavaju nabožne pjesme, bio je u hrvatskoj književnoj historiografiji posve zapostavljen, stoga je objavljivanje ove knjige od velikog kulturno-povijesnog značenja.

Prikazane su tri rukopisne narodne pjesmarice - svaka ima uvodnu znanstvenu studiju, a potom je objavljen kompletan sadržaj pjesmarica - s lijeve strane originalni rukopis a s desne strane deskripcija (prijepis). S obzirom da međimurska i podravska sela kriju u svom nasljeđu veći broj ovakvih vrijednih pjesmarica, ova knjiga inicira aktivnija istraživanja o toj temi.

Biblioteka Donjomeđimurskog zbornika