Novosti

Predstavljenja nova knjiga ''Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih''

News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 1
News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 1 News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 2 News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 3 News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 4 News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 5 News hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih 6

U sjedištu Družbe ''Braća Hrvatskoga Zmaja'' u viteškoj dvorani, u kuli nad Kamenitim vratima, 27. siječnja 2016. godine, održano je predstavljanje nove knjige u izdanju Meridijana - ''Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih''. Autor knjige je osječanin Darko Varga, inaće inženjer elektrotehnike po struci.

Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, sa knjigama recepata, opis je ovog opsežnog djela (od gotovo 500 str.) pod uredničkom paskom prof. dr. Dragutina Feletara i dr. sc. Petra Feletara.

Izdana u povodu 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog, knjiga je izraz želje da se o slavnim osobama naše prošlosti i tom vremenu progovori obuhvaćajući i život toga doba, a ne samo političke događaje.

Zato je ovo djelo naš prinos ekohistoriji, razmjerno novoj grani povijesti koja proučava međuodnos čovjeka i prirode u prošlosti. U svakom slučaju ovo je bogata, ilustrirana freska Zrinskih i kao nacionalnih junaka i kao - gurmana. - H.D.