Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih

Hrana kuhinja i blagovanje u doba zrinskih

Darko Varga

495 stranica
Tvrdi uvez
17 x 24 cm
350 kuna

Život na zrinskim dvorovima, utvrdama i vlastelinstvima u 16. i 17. stoljeću, sa knjigama recepata, opis je ovog opsežnog djela pod uredničkom paskom prof. dr. Dragutina Feletara i dr. sc. Petra Feletara. Izdana u povodu 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole IV. Zrinskog, knjiga je izraz želje da se o slavnim osobama naše prošlosti i tom vremenu progovori obuhvaćajući i život toga doba, a ne samo političke događaje. Zato je ovo djelo naš prinos ekohistoriji, razmjerno novoj grani povijesti koja proučava međuodnos čovjeka i prirode u prošlosti. U svakom slučaju ovo je bogata, ilustrirana freska Zrinskih i kao nacionalnih junaka i kao - gurmana.

Ova knjige donosi pravu bujicu podataka (zapravo, građu) o jednom segmentu svakodnevnog života u vrijeme Zrinskih: kako se u to doba proizvodila hrana, kako se jelo, pilo i blagovalo. Usput se i ova knjiga bavi i općenitim predstavljanjem obitelji Zrinski i njihova odnosa spram povijesnih zbivanja i ličnosti toga doba. Međutim, težište prikaza je ipak na sustavnoj prezentaciji svih sastavnica prehrane toga burnog vremena. Tom ekohistorijskom temom dosad se bavilo vrlo malo istraživača, a velika vrijednost ove studije je i u tomu što autor najvećim dijelom koristi mađarske povijesne izvore, odnosno donosi građu koja je dosad mahom bila nepoznata hrvatskoj historiografiji.

Iako se prvenstveno bavi prehranom, pilom i blagovanjem, ova knjiga daje vrlo široki uvid u način života na vlastelinstvima Zrinskih, odnosno na njihovim dvorovima i u utvrdama, pa i niz zanimljivih i manje poznatih podataka o pojedinim članovima grofovske obitelji Zrinski te o tadašnjim važnim zbivanjima. Pravom bujicom dosad nepoznatih ili malo poznatih podataka opisuju se tadašnje blagovaonice, oprema i posuđe, pokućstvo i prostorni rasporedi, te običaji i posluga kod blagovanja. Da bi opisao izvorište zrinskog posuđa i druge opreme, autor temeljito prikazuje i povijest i značenje njihovih rudnika i rudarstva, te tradicionalno ispiranje zlata na rijekama Muri i Dravi. Vinogradima, podrumarstvu, pečenju rakije i pripremanju likera očekivano je posvećena osobita pozornost. Knjiga donosi fascinantne, temeljite opise proizvodnje svih vrsta hrane na imanjima Zrinskih... Pravi vatromet podataka o hrani i prehrani završava zbirkom recepata iz vremena Zrinskih. Tu je ponajprije rukopisna kuharica Zrinskih, ali i recepti iz zbirki Galgoczy i Fay, te iz znamenite Kološvarske kuharice. Ponovno pripremanje i popularizacija tih starinskih jela zacijelo bi danas bio pravi turistički hit.

Ova knjiga nesumnjivo je vrijedan prinos poznavanju povijesti Hrvatske (i Ugarske) u doba Zrinskih (16. i 17. stoljeća). Ona je sadržajna i ekohistorijska novina, koja baca novo historiografsko svijetlo na život u “ostacima ostataka” Hrvatske u doba obrane i borbi s Osmanlijama

Biblioteka Historia Croatica