Novele (Tako je nekad bilo)

Rojcevic korice web

Jovo Rojčević

232 stranica
Tvrdi uvez, crno bijeli tisak
11,5x15,5 cm
50 kn (6,64 eur)

Baveći se pola stoljeća novinarstvom, istaknuti koprivnički novinar i publicist Jovo Rojčević (r. 1940.) počeo je u Glasu Podravine, a nastavio kao profesionalni novinar  u Studentskom listu, Podravki i Večernjem listu. Pisao je u gotovo svim izdanjima čuvene Vjesnikove kuće, tada najveće u ovom dijelu Europe, a godinama je bio i dopisnik Radija i Televizije Zagreb.

Izvještavajući o svim područjima života, često i iz sudnice, svjedočio je mnogim zanimljivim, neobičnim, ali i potresnim ljudskim pričama. Te je sudbine pretakao u svoje novele, a neke od njih, koje je prije prijelomne 1990. godine objavio u Glasu Podravine, Večernjem listu i Vikendu, sada ponovno dolaze do publike, često i nove, u ovoj zbirci.

Podjelivši novele u Priče s carinske brklje, Priče iz sudnice i Priče iz svakodnevice, Jovo Rojčević stavio im je zajednički podnaslov Tako je nekad bilo. Naime, kako sam kaže, mnogi grijesi njegovih aktera u sedamdesetim i osamdesetim godinama, koji su tada podlijegali kaznama, danas se čine smiješnima i gotovo da ne možemo povjerovati da se tako nešto uopće kažnjavalo.

Urednik knjige, akademik Dragutin Feletar, u proslovu naglašava da je Jovo Rojčević uvijek iza šture vijesti vidio čovjeka, a pišući priče iz „crne kronike“, posebno o malim ljudima koji su na stranputicu počesto skrenuli zbog siromaštva i neznanja, nije mogao ni želio izbjeći suosjećanja s njima, iako opravdanja za prijestupe pravno nije bilo. Knjigu je ilustracijama u maniri podravske naive obogatio poznati koprivnički slikar Josip Gregurić.

Biblioteka Hrvatski pisci i umjetnici