Dvije Donjodubravske rukopisne pjesmarice Matije Feletara

Dvije donjodubravske rukopisne pjesmarice matije feletara

Ivan Zvonar

352 stranica
Tvrdi uvez, u boji
14,5x10,5 cm
50 kn (6,64 eur)

Naš ponajbolji poznavatelj povijesti hrvatske kajkavske književnosti Ivan Zvonar napisao je studiju (nakon priločkih i donjovidovečkih) o još dvjema hrvatskim kajkavskim rukopisnim pjesmaricama iz Međimurja. U ovoj knjizi napisao je opsežnu znanstvenu studiju te priredio za tisak dvije rukopisne pjesmarice Matije Feletara, seljaka iz Donje Dubrave, koje su nastale krajem 19. stoljeća.

U znanstvenoj studiji (na 80 stranica) Zvonar na početku knjige znanstvenom akribijom analizira dvije dobravske pjesmarice, stavljajući ih u kontekst političkih, kulturnih i duhovno-vjerskih prilika vremena u kojima su nastale. U tom kontekstu Zvonar izdvaja neke pjesme iz ovih pjesmarica, koje su posebno rijetke i važne za hrvatsku (kajkavsku) književnost, ali i za hrvatski identitet (tada mađarskog) Međimurja.

U drugom dijelu knjige tiskani su svi tekstovi pjesama iz obiju zbirki Matije Feletara. Zvonar ih je razvrstao prema glavnim temama pa su tu pjesme posvećene sv. Mariji (marijanske), zatim osobito zanimljive romarske pjesme koje su pjevali hodočasnici (na Bistru), slijede korizmene pjesme te na kraju pjesme o svecima. Druga je pjesmarica kratka, a donosi pjesme o svecima, zahvalnosti, Jezušu Kristušu, Majci Božjoj itd. Knjiga je ilustrirana pomno izabranim snimkama stare Donje Dubrave.

Recenzenti su prof. dr. sc. em. Stjepan Hranjec i doc. dr. sc. Mario Kolar, a urednica je Petra Somek.

Biblioteka Posebna izdanja