Hrvatske povijesne ceste - Karolina, Jozefina i Lujzijana

Hrvatske povijesne ceste

Petar Feletar

344 stranica
Tvrdi uvez u boji
23,5 x 30,5 cm
250 kuna

Hrvatske povijesne ceste - Karolina, Jozefina i Lujzijana
Prometno-geografska studija o povezivanju kontinentalne i jadranske Hrvatske

Autor dr. sc. Petar Feletar je na sustavan, sveobuhvatan način uočio prometno značenje hrvatskog prometnog praga te u ovoj knjizi razjasnio njegovu ulogu i značenje od antike do danas u kontekstu društvenih, gospodarskih i političkih aktivnosti. Posebno je znakovito i poučno što autor naglašava ulogu hrvatskog prometnog praga u povezivanju pomorskog, kopnenog i riječnog prometa. Niz je povijesnih dokumenata, slika, crteža i podataka koji ilustriraju razvoj prometnica preko hrvatskog praga.

Čitajući ovu knjigu čitatelj se uvodi u šire društveno i gospodarsko okružje te razne gospodarske aktivnosti, prostorni razvitak koji je izazvan izgradnjom povijesnih cesta od Kvarnerskog zaljeva do peripanonskih prostora Karlovca, Siska i Zagreba i povezanosti s riječnim prometom Kupom, Savom i Dunavom.

Ova knjiga bit će korisna svim čitateljima, a osobito studentima Fakulteta prometnih znanosti, stručnjacima za promet i za prometno-urbanističko planiranje, ali i onima koji se bave strategijom razvitka Republike Hrvatske, direktorima i stručnjacima u javnim poduzećima, županima, gradonačelnicima i svima onima koji promišljaju ili odlučuju o razvitku Republike Hrvatske. – I. D.

Biblioteka Geographia Croatica