Općina Bedenica – Na vrhu Zagrebačke županije

Bedenica

Dragutin Feletar, Hrvoje Gračanin

Anđelko Košćak, Petra Somek

Hrvoje Dečak i Juraj Fruk

288 stranica
Tvrdi uvez
21x28 cm
200 kn (26,54 eur)

Monografija o Bedenici donosi prošlost i sadašnjost današnje Općine u kojoj su, osim Bedenice, naselja Turkovčina, Beloslavec, Omamno, Bosna i Otrčkovec. Riječ je o sveobuhvatnoj povijesno-geografskoj monografiji, koja je i svojevrsna mala enciklopedija te općine na samom sjeveru Zagrebačke županije, na njezinoj tromeđi sa Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom.

Urednica monografije je Petra Somek, a autori su akademik Dragutin Feletar, red. prof. dr. sc. Hrvoje Gračanin, prečasni mr. Anđelko Košćak, Petra Somek, prof., Hrvoje Dečak, mag. nov. i Juraj Fruk. Predgovore su napisali župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić i načelnik Općine Bedenica, dr. vet. med. Slavko Cvrlja.

Knjiga ima 288 stranica, većega je formata, tvrdo ukoričena i bogato je ilustrirana. Posvećena je 25. obljetnici osnutka Općine Bedenica (1995. – 2020.).

Prvo poglavlje knjige govori o geografskim značajkama, prometnom položaju i stanovništvu općine, drugo o povijesti bedeničkoga kraja (prvi pisani spomen Bedenice 1242. godine), a treće o povijesti Župe i Crkve Svih Svetih iz 13. stoljeća. Tu su i poglavlja o povijesti školstva, osnutku Općine Bedenica, gospodarstvu koje čine i tri tvrtke nacionalnog značenja (Kudelić, BMD STIL i EURO-MILK), društvenom životu i događanjima (Bedenički dani sredinom lipnja!) te poglavlje o običajima, legendama i zanimljivostima. Na kraju su intervjui s načelnikom Općine, Slavkom Cvrljom i predsjednicom Općinskog vijeća, Ines Škof te sažetak na hrvatskom i engleskom.

Biblioteka Geographia Croatica