Putovanja braće Seljan

Braca seljan
256 stranica
Tvrdi uvez
16,5 x 23,5 cm
220 kn

Putovanja braće Seljan – Putne uspomene i pripovijesti hrvatskih istraživača i svjetskih putnika Mirka i Steve Seljana

Riječ je o prvoj knjizi uopće u kojoj su objedinjeni svi tekstovi braće Seljan, našim velikim istraživačima iz Karlovca, koji su nekad objavljivani u raznim novinama i časopisima. Priređivač je renomirani putopisac prof. sociologije i filozofije - Juraj Bubalo. Knjiga „Putovanja braće Seljan“ ima 256 stranica i četrdesetak fotografija u boji.

Kako ističe priređivač, istraživači Afrike i Južne Amerike, braća Mirko (1871. - 1913.) i Stevo (Stjepan) Seljan (1875. - 1936.) bili su najplodniji hrvatski putopisci izvaneuropskih krajeva u prvim desetljećima 20. stoljeća. Njihova zbirka predmeta dio je temelja Etnografskog muzeja u Zagrebu. 

Uza svu volju i napore, braći Seljan za života nije uspjelo ostvariti želju da se "sve sakupi u jednu knjigu, ilustrovanu po mogućnosti", ali sada su tekstovi koji najbolje reprezentiraju njihov književni i istraživački rad (Mirko je na ekspediciji u Južnoj Americi izgubio život u prašumi pod zagonetnim okolnostima) prvi put objedinjeni u knjizi!

Knjiga donosi i kratku biografiju o Seljanima pod naslovom „Nepokolebljiva pripovijest o čežnji za dalekim i nepoznatim krajevima“ te literaturu i filmografiju o braći Seljan.

Biblioteka Geographia Croatica