Samuraj i vitez

Samuraj i vitez

Zoran Stiperski

Yasuo Yamamoto

Đuro Njavro

512 stranica
Meki uvez u boji
22 x 22 cm
50 kuna (250 kuna)


Knjiga Samuraj i vitez – kako se Japan uspio ekonomski razviti – hrvatski put prema uspjehu mudro (468 stranica + 41 stranica fotododataka u boji) "secira" osnove uspješnog razvoja Japana i naznačuje što bi Hrvatska iz toga mogla naučiti. Tiskana je na hrvatskom, engleskom i japanskom jeziku.

Povezanost između geografije, prirode, kulture i 
društva vidi se jasno na japanskom primjeru. Japan je postao ekonomski vrlo uspješan, iako je izolirano otočje na Dalekom istoku, javio se kasno u svjetskoj povijesti, siromašan je prirodnim
izvorima i učestalo je izložen prirodnim katastrofama.
U knjizi autori pokušavaju odgovoriti na pitanje kako i zašto je prirodno siromašan i udaljen Japan postao ekonomska sila svijeta u tako kratkom razdoblju.
Iz uvodne riječi:
"..ovom smo knjigom željeli ukazati na vezu između geografskog položaja i prirode Japana s njegovom 
kulturom i nacionalnim karakteristikama, koji je svojedobno polučio izvanredne rezultate, a s ciljem da čitatelj može nastaviti razmišljati o hrvatskoj budućnosti i dobroj prilagodbi u novom vremenu globalizacije i sudjelovanju u svjetskom 
društvu...
Knjiga je nastala na temelju razgovora i rasprava među trojicom njezinih autora, angažiranih u poslovnom svijetu, sveučilišnim sredinama i u svijetu politike. Vjerujemo da je ta vrsta suradnje dobra zbog svoje interdisciplinarnosti, kakva je i potrebna pri tako složenoj problematici."

Biblioteka Geographia Croatica